Лук - лекар разкри как влияе на кръвното и холестерола

83908
Лук - лекар разкри как влияе на кръвното и холестерола
Снимка: Couleur / Pixabay

Няма съмнение, че лукът е полезен за здравето. Той съдържа витамин С, фибри и антиоксиданти. Тези вещества могат да помогнат за укрепване на имунната система и за подобряване на храносмилането. Този зеленчук също така може да намали риска от хронични заболявания. Той преди всичко оказва положителен ефект върху имунитета, кръвното налягане, нивата на холестерола и захарта в кръвта, според руския лекар д-р Ирина Андреева.

Лекарят споделя, че от друга страна кърито също може да бъде полезно в това отношение, ако се използват правилните съставки. Подправките в него като куркума и джинджифил са наистина полезни за здравето. Куркумата съдържа куркумин, който може да има противовъзпалителни ефекти. Джинджифилът може да помогне на храносмилането.

Ползи от лука

Но въпреки ползите за здравето от лука, лекарят споделя, че всяко тяло е различно. При някои хора този зеленчук води до стомашни проблеми или киселини. Ето защо, ако забележите непоносимост, препоръчително е да се намали консумацията му.

Лукът ще остане сочен и вкусен цяла зима, ако направите това

 „Този зеленчук е богат на витамин С, който подсилва имунната система. Това означава, че той може да помогне на тялото ви да се защити по-добре от настинки и други инфекции. Антиоксидантите в него понижават нивата на холестерола и риска от сърдечни заболявания. Те също така могат да помогнат за регулиране кръвно налягане", казва д-р Ирина Андреева.

Някои съединения в този зеленчук имат противовъзпалителни ефекти. Те може да помогнат за намаляване на възпалението в тялото и да минимизират свързаните с него здравословни проблеми.

Коментираният зеленчук също така съдържа съединения, които могат да стабилизират нивата на кръвната захар. Това е особено полезно за хора с диабет или тези, които искат да поддържат нивото на глюкозата си под контрол.

Фибрите в зеленчука са полезни за храносмилането. Те поддържат червата здрави, предотвратяват запек и поддържат здрава чревната флора.

Също така зеленчукът е богат на антиоксиданти. Те се борят със свободните радикали в тялото, които причиняват увреждане на клетките. Това може да намали риска от хронични заболявания като рак.

„Колко здравословно е вашето ястие с къри зависи от това как го приготвяте. Ако използвате много масло, сметана и мазни съставки, то може да бъде доста калорично. Вместо това опитайте да включите повече зеленчуци и постни протеини като пиле или тофу. Това ви осигурява важни хранителни вещества. Домашното къри често е по-добро, защото можете да контролирате съставките", допълва още специалистът.

Кърито на прах не е самостоятелна съставка, а смес от различни подправки, които често се използват в индийската кухня. Те включват кимион, куркума , кориандър, джинджифил, кардамон и много други. Тези подправки се добавят не само за вкус, но и за здраве.

Ястията с къри също така съдържат зеленчуци, бобови растения, месо или риба. Зеленчуците съдържат витамини, минерали и фибри, необходими за балансирана диета.

Още: Забравете за хляба и лука - тази съставка ще направи кюфтетата по-сочни от всякога

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com