Топла или студена вода да пием при високо кръвно - какво съветват лекарите?

39711
Топла или студена вода да пием при високо кръвно - какво съветват лекарите?
Снимка: Michael Tavrionov / Pixabay

Понякога може да се срещнат твърдения, че пиенето на вода може повлияе върху степента на кръвното налягане. Ето мнението на някои лекари по въпроса.

Д-р Едуардо Фербер, кардиолог:

Не разчитайте на водата! Човекът с хипертония трябва да спазва един здравословен стандарт на живот: да не пуши, да пие алкохол само в умерени количества (най-добре изобщо да не пие!), да консумира минимум сол, да следи за теглото си и да практикува физическа активност. През повечето време е необходимо да се вземат лекарства.

Д-р Отавио Еболи, кардиолог, специалист по превантивна медицина: 

За човек със запазена сърдечна и бъбречна функция пиенето на повече вода има няколко предимства, независимо дали е налице системна артериална хипертония или не. Увеличаването на циркулиращата течност (вода) заедно с кръвната плазма активизира метаболизма на бъбреците от момента, в който човек е адекватно хидратиран. Това спомага за балансиране степента на кръвното налягане при необходимост. Увеличаването на приема на вода може да бъде от полза в случаи на ортостатична хипотония (замаяност при изправяне) и в комбинация с лекарства, като антидепресанти. Самата вода не понижава кръвното налягане, но е полезна за качеството на живот.

Турски лекар: Ако имате високо кръвно, задължително яжте тези храни в жегите

Д-р Карлос Ейджи Кога, нефролог и акупунктурист: 

Достатъчният прием на вода спомага за регулация и нормализация на бъбречната функция и елиминирането на някои отпадъчни продукти, но не влияе пряко на кръвното налягане. Промяната в начина на живот, с регулирано хранително меню и ограничаване на някои вещества и храни, както и редовната физическа активност, свързана с адекватен прием на вода, осигуряват по-добро качество на живот - което може да окаже твърде позитивно влияние върху контролирането на кръвното налягане и намаляването на теглото.

Както виждаме, питейната вода може да допринесе за понижаване на степента на високото кръвно налягане – но само косвено. В този смисъл температурата на водата е без значение. Хидратацията помага за производството и елиминирането на урина, балансира електролитите и течностите в тялото и регулира кръвното налягане.

Когато пием по-малко вода, отколкото е количеството, от което тялото ни има нужда, нивото на натрия се повишава - а това е фактор, който влияе отрицателно върху кръвното налягане в смисъл, че го покачва. Така хората с високо кръвно заради излишък на натрий в организма могат да се възползват от пиенето на много вода - това ще улесни елиминирането на излишната сол чрез урината.

Друг косвен ефект от пиенето на вода върху високото кръвно е, че в отделни случаи това може да улесни загубата на тегло. Тъй като затлъстяването е един от рисковите фактори за хипертония, водата може да помогне в този сценарий, стига да се спазва нискокалоричен и здравословен режим на хранене.

Имаме фобия от високо кръвно – какво да правим?

Как дехидратацията (обезводняването) влияе на кръвното налягане?

Някои отрицателни въздействия от недостига на вода са сгъстяване на кръвта, задържане на натрий и вода в организма, понижено ниво на азотен окис и стесняване на кръвоносни съдове. Продължат ли по-дълго време, тези промени са в състояние да предизвикат хронично състояние на високо кръвно, което вече може да изисква медикаментозно лечение.

Колко вода да пия?

Идеалното количество вода, което да пиете на ден, се колебае в зависимост от вашия тип тяло, телесно тегло и климатичните условия. Стандартната препоръка е да се пият 8 чаши питейна вода или около 2 литра на ден. Но вече някои лекари насочват към консумация средно 35 милилитра на 1 килограм телесно тегло. Изчислено така, човек с тегло 60 кг, например, би трябвало да пие 2,1 литра вода ежедневно, докато такъв с тегло 80 кг може да се нуждае от 2,8 литра.

Внимание! Тази статия има информативен, а не препоръчителен характер. Проконсултирайте се с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com