Мизерия и мухъл в детското отделение на болницата в Русе

32859
Мизерия и мухъл в детското отделение на болницата в Русе
Снимка: БГНЕС

40 легла за децата и техните придружители, мухъл и едва четири тоалетни за всички - това предлага детското отделение на болницата в Русе.

За да се реши проблемът поне частично, са необходими 200 000 лв. от Министерството на здравеопазването, стана ясно по време на дискусията в общината в Русе. В нея участваха областният управител Венцислав Калчев и кметът Пламен Стоилов със заместниците си, депутатът от БСП Добрин Данев, управителят на болницата д-р Владин Петров и други лекари, свързани с казуса.

Основният проблем е свързан с делата, които се водят между болницата и Комплексния онкологичен център за собствеността на деветия етаж на Хирургичния блок. В момента там се намират операционните на онкодиспансера, а идеята на тяхно място да се прехвърли детското отделение. За да стане това обаче, онкодиспансерът трябва да намери 1,2 млн. лв. за превръщането на старата сграда на закрития Кожен диспансер в модерна онкооперационна. На този етап пари няма.

Болницата е поискала средства от държавата за ремонт на покрива на сградата, където е детското отделение, и за ремонт на тоалетните и мухлясалите стени. Отпуснати са били малка част от парите, с които е поправен покривът. Сега от здравното министерство има обещание да се дадат и въпросните 200 000 лв., с които да се свали старата мазилка, да се измаже и евентуално да се направят още няколко тоалетни.

Д-р Владин Петров обясни, че когато е строена старата сграда на болницата, където сега на четвъртия етаж е детското отделение, строителните норми са били за две тоалетни на етаж. Това е единият проблем. Отделно няма нормални бани, а родителите пък сушат дрехите на децата в стаите и се получава конденз, който води до мухъл. Най-доброто решение е преместването на детското отделение в модерната сграда на Хирургическия блок, но докато съдът се произнесе за собствеността, засега деветият етаж си остава на онкодиспансера. От общината обясниха, че обещаните 200 000 лв. за ремонт няма да отидат напразно, ако все пак преместването стане факт, тъй като на мястото на детското отделение пък се планира разкриването на кожно отделение. Очакванията са средствата да бъдат дадени до началото на лятото, за да започне ремонтът, информира БГНЕС.

Първият у нас Музей на комикса стартира с 12 000 заглавия

Първият по рода си в България Музей на комикса ще бъде открит в Русе през следващия месец. Сбирката е собственост на русенеца Стоян Ст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване