Увеличават се българските лекари, които се връщат в родината

7231
Увеличават се българските лекари, които се връщат в родината
Снимка: iStock/Guliver

Тенденцията отпреди 2-3 години на отлив на лекари от България сега отстъпва място на обратното – все повече специалисти се връщат, за да практикуват у нас. Това каза специалистът д-р Асен Меджидиев.

По думите му над 110 специализанти са минали през „Пирогов” за последните две години.

Условни присъди за двама гинеколози заради смъртта на родилка и бебето ѝ

Условни присъди получиха двама лекари-гинеколози от областната болница в Габрово за причиняване на смъртта на родилка и бебето ѝ поради...

А междувременно се върви и към това в чужбина за лечение да се пращат по-малко българи и обратното – у нас да се канят български лекари, специалисти в областта си, които да извършват операции: „Първо – държавата ще разходва по-малко средства за такова нещо, второ – екипите, които работят с тези професори, ще могат да бъдат по-лесно обучавани на място. Те ще присъстват на тези операции”, посочи д-р Меджидиев пред bTV.

Самият той преди години бил изпратен да специализира в Германия, но след това решава да се върне в България, твърдо убеден, че ще успее да се реализира. И днес не съжалява за това.

Лекарска (и човешка) взаимопомощ

Столичната колегия на Лекарския съюз официално поде инициативата „Фонд за лекарска взаимопомощ”. С помощта на фонда ще бъдат събирани финансови средства за изпращане на млади лекари на специализация в чужбина.

156 нови лекари получиха днес дипломите си в Пловдив

Випуск 2018-та на Медицински университет в Пловдив, 68-ми поред, се оказва един от най-успешните в историята му. Това каза деканът на М...

На 24 януари ще бъде подписан договор с йерусалимската болница „Хадаса” за специализация на български лекари в абсолютно всички специалности, посочи д-р Меджидиев: „Хората, които ще заминават, ще се препоръчват от ръководителите на лечебните заведения. Там ще се изграждат и договорни отношения”.

Едно от условията в договорните отношения ще бъде даденият лекар задължително да се връща у нас след специализация, за да практикува 3-5 години.

Д-р Меджидиев напомни – да си лекар е кауза без мандат. Затова е необходимо да се окуражават младите кадри в професията: „Много е важно да върнем доверието към лекарите в обществото”.

Още една инициатива, която в момента е само идея, е да бъде създадена „Болница на християнската църква”, където да бъдат лекувани хората, нямащи средства дори да си платят осигуровките.

На пенсионна възраст са близо 40% от лекарите в болницата в Добрич

От 111 лекари в многопрофилната болница за активно лечение в Добрич 41 са на пенсионна възраст, а броят на специалистите по здравни гри...

Засега идеята има подкрепата на Столичната община, а Столичната лекарска колегия е готова да осигури екипите: „Навсякъде има такива болници. Има и болница на църквата, до която всички имат достъп – и тя просто помага. Християнството и медицината са заедно, те не могат да мърдат – ръка за ръка”, завърши д-р Меджидиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване