Здравният министър към студентите: За 2 седмици не бихме могли да застрашим учебната година

3319
Здравният министър към студентите: За 2 седмици не бихме могли да застрашим учебната година
Снимка: БГНЕС

"Не считам, че за две седмици - това е дължината на един болничен лист, бихме могли да застрашим такава една учебна година". Така категоричен беше здравният министър проф. Костадин Ангелов, който коментира притесненията на студенти по медицина и бъдещи агрономи, че губят важни за обучението си практики, преминавайки на дистанционно обучение. Това се случи след заповед на Ангелов, а в същото време образователният министър Красимир Вълчев призна, че в ситуацията с разпространението на коронавируса у нас, аргументите му да се затварят училища и университети последни, все повече губят сила.

Малко по-рано в ефира на БНТ студенти от няколко университета в Пловдив изразиха опасения, че тази академична година може да се окаже нулева. Студентите предлагат хибридно обучение. Има специалности, за които е невъзможно дистанционното обучение. Бъдещите агрономи са категорични, че с дистанционно обучение няма как да завършат. И може някои от студентите да откажат да заплатят таксите за този семестър. "Искаме алтернатива от управляващите как и по кое време ще си вземем практиките", каза Христо Козарев, председател на Студентския съвет на Аграрния университет в Пловдив пред националната телевизия. На същата позиция застават и студентите от АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев".

Студентите се справят онлайн, но предпочитат присъствено обучение

"Ние още от първата вълна се справихме с дистанционното обучение, но смятаме, че присъствената форма или хибридната форма би дала по-до...

Проф. Ангелов заяви, че не очаква нулева година в университетите заради затваряне или карантина и призова студентите към търпение, без да отговори конкретно дали прогнозата е за удължаване на мерките за университетите във времето. След края на тези две седмици ще се гледа и анализира статистиката за разпространение на заразата и тогава ще се мисли за следващите мерки, подчерта той.

"Основният принцип, към който сме се стремяли е извеждането на студентите от обучение в електронна среда, е именно присъствената форма на обучение в затворени пространства. Това е частен случай за провеждане на практика на отрито, нещо, което не е включено в нашата заповед, така че не смятам, че има проблем тази практика на открито да бъде организирана и да бъде проведена, тъй като тук рискът от разпространение на заразата на открито е минимален, т.е. ако се носят правилно маските, да покриват устата, да покриват носа по начини, по който се опитваме в нашата заповед, считам, че тази практика може да бъде проведена", коментира той и допълни: "Сами разбирате, че една заповед не може да обхване всеки аспект от нашия живот".

Връщането на студентите в университетите крие рискове и според последните проучвания една от основните причини за бързото разпространение на вируса е именно присъственото обучение, коментира проф. Костадин Ангелов. По думите му обучението в дистанционна среда има своите недостатъци, но според прочувания заразата в много държави се увеличава от започването на обучението на ученици и студенти.

Министърът на здравеопазването призова и  да не се говори за дълги сценарии, "нашата цел е да контролирането на инфекцията и намаляване на натиска върху лечебните заведения".

Тревожно: 10 души с коронавирус заразяват близо 20 в България

10 болни от коронавирус у нас вече заразяват още почти 20 души. Спрямо понеделник така нареченото репродуктивното число отново се увели...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Доктори разкриват: Уникална научна разработка успява да съхрани стабилността на витамините в своята формула

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Коронавирусът в България: Едва 1 случай е открит за денонощие

Коронавирусът в България: Само в 2 области има открити нови случаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване