X
 
 

Здравният министър се сети и смекчи условията за задържане на млади лекари

809 0
Здравният министър се сети и смекчи условията за задържане на млади лекари
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com
Младите лекари, които са завършили специализация, финансирана от държавата, и след това не останат да работят в България 3 години, няма да връщат заплатите си, а само таксата за теоретичното им обучение. Ако пък специалистът е отработил част от този период, обезщетението ще се изчислява пропорционално. Това предвиждат нови промени в наредбата за специализациите на здравното министерство, качена за обществено обсъждане, предаде в. "24 часа".

От лятото на миналата година лекари-специализанти трябва да остават на работа в България за поне 3 години, ако специализацията им е държавна поръчка. До момента обаче, ако някой реши да не спази срока, той трябва да върне и заплатите, получени по време на специализацията. Условието доведе до протести на младите лекари - те смятат, че след като са положили труд, не следва да не им бъде плащано. Заради това и идва новото предложение за изменение.

Наредбата за придобиване на специалност при лекарите ще бъде коригирана в най-кратки срокове

Наредбата за придобиване на специалност при лекарите ще бъде коригирана в най-кратки срокове. Съгласието беше постигнато на среща в Мин...

"Размерът на предвиденото обезщетение обаче е оценен като твърде висок – равнява се на трудовото възнаграждение на специализанта и дължимите осигурителни вноски върху него за целия период на специализация (за лекарите този период е между 3 и 5 години). Така регламентираната санкция се явява несъразмерно голяма спрямо предвиденото задължение, тъй като следва да се отчете, че специализантите по клинични специалности полагат труд въз основа на трудов договор, за който се дължи трудово възнаграждение", пише в мотивите към проекта.

В мотивите здравното министерство осъзнава, че при сегашната нормативна уредба само ще има отлив от потенциални млади попълнения в здравната ни система. "Така няма да бъде постигната желаната цел държавата да подпомага обучението на специалисти по дефицитни специалности, поради липса на кандидати, дори ще бъде постигнат обратния ефект", пише още в мотивите.

Затова здравният министър Кирил Ананиев предлага, ако младият лекар не изпълни задължението си да остане в България, да трябва да възстанови на министерството таксите за обучението му. Ако причината за това е свързана със заболяване или злополука обаче, няма да се връща такса, уточнява Ананиев.

Новите промени предвиждат и по-голяма възможност за избор на специализантите къде да работят. Според сега действащата наредба, след придобиването на специалност, те могат да избират лечебни заведения, области или общини, определени от министъра на здравеопазването, в които да работят. Сега в проекта е предвидено лечебното заведение, получавало средства от Министерството на здравеопазването, да предложи на завършилия специализант да работи в него за срок от три години. В случай че не бъде постигнато съгласие, специалистите, за които са осигурявани средства от Министерството на здравеопазването, ще са длъжни да работят по придобитата специалност в избрани от тях лечебни заведения, области или общини, определени от здравния министър.

Държавата се подкова законово да може да задържа на работа млади лекари

До два месеца държавата официално ще може да задържа младите медицински кадри в България. Това стана възможно, след като в Държавен вес...

"До изтичане на 3-годишния срок, специалистите ще имат право да променят лечебното заведение, в което работят с друго лечебно заведение, определено от министъра на здравеопазването, т.е. няма да са длъжни да работят на едно единствено място. В допълнение кандидатите за специализация и специализантите ще могат, ако искат, да сключват и предварителни договори с лечебни заведения, определени от министъра на здравеопазването, за работа в тях след придобиване на специалност", пише в мотивите.

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално