Как през 1984 г. учени ядоха яхния от бизон на 50 000 години

3963
Как през 1984 г. учени ядоха яхния от бизон на 50 000 години
Снимка: Gidon Pico / Pixabay

През 1979 г. златотърсачи правят находката на живота си близо до Феърбанкс, Аляска. Но това, което открили в замръзналата тундра, изобщо не било злато, а замразено и удивително добре запазено животно от последния ледников период. Притеснен, че ще се разложи, Дейл Гътри, тогава професор и изследовател в университета, решил незабавно да изкопае съществото. Но ледената околна среда направила това истинско предизвикателство. Затова Гътри отрязал каквото можал и го замразил отново. 

По-късно бизонът бил пренесен и изследван в Университета на Аляска и първоначално се смятало, че е на около 36 000 години. По-нови оценки обаче показали, че животното е живяло преди най-малко 55 000 години.

Такива находки на замръзнали животни от последната ледникова епоха са редки, но не и нечувани, и винаги предоставят несравним поглед в историята, както обяснява списание Smithsonian. В случая със замразеното древно животно, открито в Аляска, някои се запитали какъв може да е вкусът на животното след хиляди години дълбоко замразяване? През 1984 г. Гътри решил, че би искал да разбере, и поканил няколко приятели да опитат с него, пише Atlas Obscura.

Синьото бебче

Животното, открито от златотърсачите и изложено сега в Музея на Севера на Университета в Аляска, е степен бизон от ледниковата епоха и свидетелствата сочат, че е бил убит от вече изчезналия американски лъв от ледниковата епоха, Panthera leoatrox. След като било изкопано, върху животното е открито синьо вещество, подобно на тебешир – страничен продукт на фосфора от животинската тъкан при среща с желязото в почвата – и поради тази причина създанието било наречено „Синьото бебче“.

Таксидермистът Ерик Гранквист и древното животно (The University of Alaska / Museum of the North)

Идеята за вкусване на бързо замразено месо не е уникална за изследователите от Аляска, сочи статия от 2019 г. на The Atlantic. Палеонтологът Дейл Гътри казва, че екипът му чул за руски учени, които разкопавали бизони и мамути. Тези находки били достатъчно добре замразени и годни за консумация по време на откриването им точно като Синьото бебче, с текстурирана мускулна тъкан и запазени мазнини и костен мозък. „Така че решихме: „Знаете ли какво можем да направим? Да си сготвим яхния с този бизон“, казва Гътри.

Ястието, което Гътри решил да сготви, било яхния от малко месо, отрязано от врата на Синьото бебче. Месото ухаело леко на говеждо, след като най-накрая се размразило. Според Гътри то имало и аромат на пръст, смесен с аромат на гъби. Месото било приготвено със зеленчуци и подправки, с чесън, лук и картофи. Около дузина души присъствали на вечерята, както пише Гътри в книгата си от 2013 г. Food History Almanac.

Като цяло яхнията с древното месо имала „добър вкус“ и никой на вечерята онази вечер не се разболял, след като хапнал от ястието от ледниковия период. Както казва Гътри, „вкусът беше малко подобен на това, което бих очаквал, с лек привкус на кал... Но не беше толкова лошо“. През 2021 г. съпругата на Гътри, Мери Гътри, която опитала яхнията онази вечер, си припомня в Every Little Thing Podcast: „Беше добра яхния.“

ВИЖТЕ ОЩЕ: Мистерията на изчезналия самолет, който така и не е намерен

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно