Мистерията на изчезналия самолет, който така и не е намерен

21659
Мистерията на изчезналия самолет, който така и не е намерен
Снимка: Guido Allieri / GFDL

Изчезванията по време на полет са редки случаи в историята на авиацията. Един от най-мистериозните случаи е безследното изчезване на Boeing 707-323C през 1979 г.

Официални данни

На 30 януари товарен боинг на бразилската компания Varig изпълнява полет RG-967 по маршрута Токио – Лос Анджелис – Рио де Жанейро. След излитането лайнерът остава във въздуха само половин час. След което сякаш се „разтваря“ във въздушното пространство над Тихия океан. Предприето е широко издирване от самата компания Varig и спасителните служби, но самолетът така и не е намерен. Няма нито следи от падането му, нито отломки, нито части от оборудване – абсолютно нищо.

И до ден днешен този случай се смята за един от най-загадъчните в историята на каргото и авиацията като цяло. Този ден на борда има два екипажа от по трима души. Трябва да се отбележи, че командирът Жилберто Араухо да Силва вече бил преживял един сериозен инцидент 4 години преди това – катастрофата на боинг край Париж (полет RG-820).

След изчезването на Boeing 707-323C през 1979 г. всичките 6 членове на екипажа се смятат за безследно изчезнали. Самолетът бил произведен от The Boeing Company през 1966 г. В продължение на 8 години авиолайнерът вярно служил на American Airlines, след което бил продаден на бразилската компания Varig.

Подробности за събитието

В печалния ден самолетът трябвало да достави скъп товар до Рио де Жанейро. Това били 153 картини на Манабу Мабе, японско-бразилски художник. Освен произведенията на изкуството на стойност 1,24 милиона долара на борда имало и промишлен товар. Самолетът бил натоварен, така да се каже, „до козирката“.

Времето този ден не било особено благоприятно за летене. Гъста мъгла висяла над Токио, било облачно. Самолетът излетял от летище Нарита в 20:23 часа. Около 20 минути по-късно капитанът на самолета съобщил, че всичко е наред, полетът протича в стандартен режим. Следващото съобщение от самолета трябвало да пристигне в 21:23. Но нямало повече новини от екипажа.

Търсенето на изчезналия Boeing 707-323C започнало малко след това, но то не било доведено веднага до своя логичен завършек. Било тъмно, така че спасителните служби отложили издирването с 12 часа. Сигнал за тревога бил подаден до 70 кораба, които били в близост до мястото на евентуалната катастрофа. Самолетът бил издирван 8 дни. Безрезултатно.

Какво може да се е случило с бразилския боинг?

Има няколко основни версии за необяснимото изчезване:

1. Възможно е да е имало разхерметизация в кабината след излитане. В резултат на това екипажът е загубил съзнание и известно време лайнерът е продължил да лети под управлението на автопилота. Когато горивото в резервоарите свършило, боингът може да е паднал някъде в района на Аляска. Поради това той не бил открит навреме и вероятно просто е потънал.

2. Самолетът може да е бил отвлечен. Ценители на творчеството на Манабу Мабе може да са поръчали подобна акция. Тази версия има малко поддръжници, тъй като нито една от картините, изчезнали заедно със самолета, не се е появявала в частна колекция по света.

3. Бразилският боинг може да се е озовал над територията на СССР, което през 1979 г. е било възприето като заплаха за съветската национална сигурност. Ако лайнерът наистина се е отклонил от курса и е влязъл във въздушното пространство на Съветския съюз, той вероятно е бил свален.

4. Последната версия има ярък оттенък на скандал. На борда на самолета може да са превозвани части от съветски изтребител МиГ-25, който 3 години по-рано бил отвлечен в Япония от съветския пилот В. Беленко. Може да е превозвал и секретна информация, открадната от СССР. Поради тази причина Boeing 707-323C бил свален от съветските ВВС в неутрални води. Трябва да се отбележи обаче, че въпросният изтребител бил върнат на СССР още през 1976 г.

Каквато и да е истинската причина за изчезването на самолета, тя е потънала в забрава заедно със самия самолет.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Невероятната история на пилот, който излетя от прозореца по време на полет и оцеля

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com