Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пирамида на 27 000 години разгоря ожесточени спорове

01 декември 2023, 08:40 часа • 36243 прочитания

Противоречива статия, публикувана наскоро в списанието Archaeological Prospection, предизвика спорове и критика както от археолози, така и от геолози. В това ново изследване екип от индонезийски изследователи твърди, че поредица от заровени скални образувания в праисторическия мегалитен обект Гунунг Паданг в Западна Ява всъщност са голяма, създадена от човека индонезийска пирамида, която е построена на етапи, започващи преди 27 000 години. ВИЖТЕ ОЩЕ: 25 000 години: Най-древната пирамида в света пренаписва историята

Тези твърдения не са нови. Въпреки че бяха представени нови доказателства в подкрепа на твърдението, включително тестове за датиране, тази теза беше – може би не изненадващо – решително отхвърлена от основната научна общност. Защото изглежда, че тя опровергава идеята, че общество, изграждащо пирамиди, е съществувало в Индонезия или където и да е другаде преди края на последната ледникова епоха през 10 000 г. пр.н.е., пише Ancient Origins.

В наскоро публикуваната статия индонезийските изследователи представят тезата си, че четири слоя мегалитни каменни структури са изградени в продължение на много хиляди години. Това те направили на върха на несъществуващ вече вулкан, известен като Гунунг Паданг, който се намира в скалистата и хълмиста местност на Западна Ява.

Изследователският екип е ръководен от д-р Дани Хилман Натавиджаджа от Индонезийския изследователски център за природни бедствия, Национална агенция за изследвания и иновации (BRIN). Доказването, че каменните образувания в Гунунг Паданг са построени от отдавна изчезнала цивилизация от ледниковия период, е дългогодишна страст за д-р. Натавиджаджа. В този процес усилията му го превърнали в гръмоотвод за критики от академици, които отхвърлят идеите му.

Индонезийските строители на пирамиди от Гунунг Паданг

Няма спор, че горните два слоя в Гунунг Паданг включват скални колони, стени, пътеки и пространства, които са били изградени. Но общоприетото мнение е, че по-дълбоките „структури“ са естествени скални образувания, създадени от минала вулканична дейност и недокоснати от човешка ръка.

Ако алтернативната хипотеза е вярна, това би означавало, че е имало строители, работещи с тежки камъни в Индонезия много преди да има такива в Египет, където 4600-годишната пирамида на Джосер е най-древната в страната. Ако съществуваха, тези индонезийски пирамиди щяха да предшестват дори монументалните строители, създали най-старите известни мегалитни структури в света в Гьобекли Тепе в Турция приблизително през 9000 г. пр.н.е.

„Пирамидата се превърна в символ на напреднала цивилизация“, казва д-р Натавиджаджа в статия за неговото противоречиво изследване, публикувана от Nature. „Не е лесно да се строят пирамиди. Имате нужда от високи зидарски умения.“

Последното е вярно и е основна спорна точка, която други индонезийски изследователи (и чужди учени) бързо отбелязват, когато обсъждат хипотезата за индонезийската пирамида.

Д-р Лутфи Йондри, археолог от BRIN, отбелязва, че неговите изследвания показват, че хората са обитавали само пещери в района на Западна Ява преди между 12 000 и 6000 години. Йондри също така твърди, че никога не са се появявали свидетелства, които да сочат, че тези хора са притежавали напреднали зидарски умения.

Пренебрежителното отношение на д-р Йондри към идеите на неговия колега се споделя от повечето индонезийски археолози и геолози. Що се отнася до темата за индонезийските пирамиди, те са разпространили петиция, заклеймяваща изследването на д-р Натавиджаджа и държавната подкрепа за него през 2018 г.

Международното отхвърляне на най-новата версия на д-р Натавиджаджа е също толкова яростно, колкото и местната опозиция. „Изненадан съм, че [документът] беше публикуван такъв, какъвто е“, казва д-р Флинт Дибъл, археолог от Кардифския университет във Великобритания.

Въпреки че признава, че документът представя някои интригуващи данни, той настоява, че заключенията на изследването във връзка с предполагаемата индонезийска пирамида не са подкрепени от по-голямата част от представените доказателства. Това твърдение се повтаря от много други учени, които просто не могат да си представят как монументални каменни строители са могли да бъдат открити в Индонезия през 25 000 г. пр.н.е.

Индонезийската теория за пирамидите предизвиква вълнение

Кацнал на върха на древен вулкан, Гунунг Паданг се състои от пет стъпаловидни каменни тераси, подпорни стени и свързващи стълби. Между 2011 и 2014 г. д-р Натавиджаджа и колегите му са използвали георадар и техники за въглеродно датиране, за да идентифицират четири отделни слоя от скални образувания на мястото, всички от които според тях показват признаци на човешка модификация. Най-вътрешният слой е от втвърдена лава, за която изследователите твърдят, че е „прецизно изваяна“.

Обобщавайки всички изследвания на предполагаемата индонезийска пирамида през последното десетилетие, в статията в Archaeological Prospection д-р Натавиджаджа и неговият екип заключават следното:

„Това изследване категорично предполага, че Гунунг Паданг не е естествен хълм, а конструкция, подобна на пирамида. Ядрото на пирамидата се състои от прецизно изваяна масивна андезитна лава (Блок 4), обвита от слоеве скални конструкции (Блок 3, Блок 2 и Блок 1). Анализът на въглеродното датиране допълнително подкрепя дългата история на многослойната конструкция, обхващаща последователни периоди.

Най-старата конструкция, Блок 4, вероятно е възникнала като естествен хълм от лава, преди да бъде изваяна и след това архитектурно обвита през последния ледников период между 25 000 и 14 000 г. пр.н.е. След това Гунунг Паданг е бил изоставен от първите строители в продължение на хиляди години, което е довело до значително изветряне. Около 7900 – 6100 г. пр.н.е. блок 3 е умишлено затрупан със значителни насипи с пръст. Приблизително хилядолетие по-късно, между 6000 и 5500 г. пр.н.е., последващ строител е пристигнал в Гунунг Паданг и построи Блок 2. И накрая, последният строител е пристигнал между 2000 и 1100 г. пр.н.е., построявайки Блок 1.“

Д-р Натавиджаджа и колегите му за първи път изказват своя аргумент за изкуствения характер на скалните образувания в Гунунг Паданг по време на годишната среща на Американския геофизичен съюз във Вашингтон през 2018 г. Тогава твърденията им, че са открили индонезийска пирамида, са посрещнати с силен скептицизъм. Оттогава чувствата на археологическия институт в Индонезия и в международната общност не са се променили.

Коментирайки новата статия, д-р Дибъл казва, че няма ясни доказателства, че заровените скални образувания са били построени от хора. Дибъл твърди, че е по-вероятно те да са се появили поради ерозия и движения на скали с течение на времето. „Материалът, търкалящ се надолу по хълма, нормално ще се ориентира сам“, каза той пред Nature.

Но Натавиджаджа възразява, че камъните с форма на колона са били твърде големи и прецизно подредени, за да са пристигнали на сегашните си местоположения чрез такъв процес. „Прецизно подредената, оформена и масивна природа на тези скали, някои тежащи до 300 килограма, отхвърля вероятността за транспортиране на значителни разстояния“, казва той.

Отвъд спора дали заровени скални „структури“, които изглеждат геометрични, могат да възникнат чрез природни сили, съществува и фактът, че настоящият модел на възхода на цивилизация не отговаря на теориите на д-р Натавиджаджа.

Новото изследване не успява да предостави доказателства, че какъвто и да е вид напреднала цивилизация е съществувала през последната ледникова епоха, казва д-р Бил Фарли, археолог от Държавния университет на Южен Кънектикът в Ню Хейвън. Археологическите записи предполагат, че само общества на ловци и събирачи са съществували преди 12 000 години и без никакви артефакти от по-ранни времена д-р Фарли отхвърля идеята, че предполагаемата пирамидална структура в Гунунг Паданг може да се припише на древна култура.

Спорът за индонезийските пирамиди: Наказание за научна ерес?

В отговор на спора издателят на Archaeological Prospection – Wiley (John Wiley & Sons, Inc., известен като Wiley), обяви, че ще проведе разследване на работата на екипа на д-р Натавиджаджа. „Редакторите, включително аз, и екипът по етика на Wiley в момента проучваме този документ в съответствие с насоките на Комитета по етика на публикациите“, казва Айлийн Ерненвайн, археолог геофизик в държавния университет на Тенеси, който е редактор на Archaeological Prospection.

Д-р Ерненвайн не разкрива какви притеснения според нея биха могли да оправдаят този тип разследване, което е обезпокоително. Не е ясно защо Wiley е избрал да започне проучване на статия, която представя алтернативна хипотеза.

Непредубеденото представяне на противоречиви теории или дори директното им застъпничество не представлява автоматично някакъв вид етично нарушение, което трябва да бъде разследвано. В действителност се предполага, че науката приветства предизвикателствата от „аутсайдери“ и индивидуалисти с алтернативни хипотези и им противодейства изключително с факти, а не с лични или професионални атаки.

Д-р Дани Хилман Натавиджаджа притежава безупречни акредитации. Той получава докторска степен от престижния Калифорнийски технологичен институт (CalTech), служил е като старши геолог в Индонезийския център за геотехнически изследвания и е бил член с добра репутация в Индонезийския институт на науките.

„Ние наистина сме отворени за всеки изследовател от цял ​​свят, който би искал да дойде в Индонезия и да направи някои изследвания на Гунунг Паданг“, казва д-р Натавиджаджа пред Nature, подчертавайки предпочитанието си да работи с научната общност, вместо да е в противоречие с нея. „Знаем много малко за нашата човешка история.“

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес