Учени предупреждават: Земята се пропуква!

98383
Учени предупреждават: Земята се пропуква!
Снимка: Thinkstock

Земята е започнала да се "пука". Това шокиращо откритие са направили учени. Те установили, че една от най-големите тектонични плочи от състава на земната кора е започнала да се пропуква, алармира "Ел Паис".

Учените забелязали, че след земетресението в Суматра от 8,7 по скалата на Рихтер са станали четири по-сериозни разлома. След пропукването на тектоничните плочи, два часа по-късно е станал вторият трус с по-малка мощност - 8,2 по скалата на Рихтер. Поради което се е напукала плочата под океанското дъно.

Учените: Има много по-подходящи за живот планети от Земята

Земята може да се окаже не последен пристан за нашата цивилизация. Оказва се, че ако някой ден в бъдеще се наложи да сменим планетата п...

Земетресенията са причинили малко щети в сравнение с природните бедствия през 2004 г. в същия регион. Но учените подчертават, че разломът на тектонична плоча е  доста рядко и значимо събитие.

Според университетския преподавател в Южна Калифорния Торн Лай ставаме свидетели на началото на формирането на нови граници между самите плочи.

Разрушителните и катастрофални земетресения в Суматра предизвикали и необичаен ефект от другата страна на Тихия океан. Те предизвикали повишена сеизмична активност в Калифорнийската част. "Налице е разделянето на две на Индоавстралийската плоча, но това не е тотално разделяне на две, а преплетена мрежа от пукнатини", смята Лай, цитиран от БЛИЦ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com