Виаграта намалява риска от Алцхаймер с близо 70%

5175
Виаграта намалява риска от Алцхаймер с близо 70%
Снимка: Thinkstock

Употребата на медикамента силденафил - по-известен на повечето хора като марковото лекарство виагра - е свързана с драстично намалена честота на болестта на Алцхаймер, сочи ново изключително мащабно изследване.

Според проучването, ръководено от изследователи от Кливландската клиника, приемът на силденафил е свързан с близо 70% по-нисък риск от развитие на болестта на Алцхаймер в сравнение с тези, които не го употребяват, съобщава „Сайънс Алерт“.

Ягодите - натуралната виагра

Ягодите могат да се окажат алтернативно разрешение на проблема с импотентността при мъжете, смята британска диетоложка. Импотентността...

Това се основава на анализ на данни за здравноосигурителни претенции от над 7,2 милиона души, при който записите показват, че при претендентите, които са приемали лекарството, вероятността да развият болестта на Алцхаймер през следващите шест години на проследяване е много по-малка в сравнение с контролните пациенти, които не са използвали силденафил.

Изследователите твърдят, че показаната тук корелация - в допълнение към другите показатели в проучването - е достатъчна, за да определи силденафил като обещаващо кандидат-лекарство за болестта на Алцхаймер, чиято жизнеспособност може да бъде проучена в бъдещи рандомизирани клинични изпитвания, предназначени да проверят дали наистина съществува причинно-следствена връзка.

"Особено важно е, че установихме, че употребата на силденафил намалява вероятността от поява на болестта на Алцхаймер при лица с коронарна болест на сърцето, хипертония и диабет тип 2, които са съпътстващи заболявания, значително свързани с риска от заболяването, както и при лица без такива заболявания", обяснява изчислителният биолог и старши автор на изследването Фейшонг Ченг от Кливландската клиника.

Не за първи път употребата на силденафил се свързва с по-добри здравни резултати, като преди това лекарството е показвало обещаващи резултати в редица различни научни контексти, включително изследвания на рака, маларията и др.

Учените намериха достоен заместител на виаграта

Учените намериха достоен заместител на виаграта, при това почти натурален. Според тях шоколадът има почти същите функции и настройва м...

От над 1 600 подобни одобрени лекарства, силденафил се оказал един от най-обещаващите кандидати. Това може да звучи озадачаващо - като се има предвид, че лекарството засега се използва основно само за лечение на еректилна дисфункция и белодробна хипертония.

„Силденафил, за който е доказано, че значително подобрява познавателните способности и паметта в предклинични модели, се представи като най-добрия кандидат за лекарство", каза Ченг.

Екипът установява, че при употребяващите силденафил рискът от болестта на Алцхаймер намалява с 69% в сравнение с неупотребяващите - намаление, което е значително по-силно от други видове лекарства, също изследвани в проучването, като лосартан, метформин, дилтиазем и глимепирид.

"Сега планираме механично проучване и фаза II на рандомизирано клинично проучване, за да проверим причинно-следствената връзка и да потвърдим клиничните ползи от силденафил за пациентите с Алцхаймер", казва Ченг. "Предвиждаме нашият подход да бъде приложен и към други невродегенеративни заболявания като болестта на Паркинсон и амиотрофичната латерална склероза, за да ускорим процеса на откриване на лекарства."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com