Пълна каша между Реформаторите и ГЕРБ: Кой е КОЙ?

34367
Пълна каша между Реформаторите и ГЕРБ: Кой е КОЙ?
Снимка: БГНЕС

На вчерашните разговори никой не е говорил за нищо извън политиките, които трябва да се водят от следващато правителство. Това заяви един от преговарящите от страна на Реформаторския блок Петър Москов.

Възпитано, смирено и убедено ще настояваме, че трябва да бъде установена рамка. Не виждам основания за заглавия от типа „Борисов изрита Реформаторите”. Имаме 90-95% съвпадение между нашите приоритети и тези на ГЕРБ. Не продължаваме преговорите заради два препъникамъка – първият е заради притеснението на ГЕРБ как се вземат решения в Реформаторския блок. Разбирам, че лидерска партия като ГЕРБ се притеснява, че в някой случай може не целият блок да подкрепи дадено решение, поясни Москов пред Нова телевизия.

"Протестна мрежа" пита: Защо ГЕРБ мълчи за модела "Кой"?

Никога не сме спирали да се интересуваме „Кой” управлява. А опасенията ни сега са, че дневният ред ще се подмени – сл...

Не е вярно, че някои от нас „искат да целунат” ръката на Бойко Борисов, а други гледат как да му извиват ръцете, категоричен беше десният депутат. Корман Исмаилов по никакъв начин не е заявил, че е против влизането на „Патриотичния фронт”. Той просто каза, че е против изблици на ксенофобия. Ще бъдем 23-ма депутати, не 22-ма, убедено заяви Москов.

Какво означава моделът „КОЙ” – конкретно, точно и ясно, с имена? На този въпрос Москов отговори, че „това е моделът, довел до управляващото мнозинство в миналия парламент, с ясно протегнато пипало от структурите около г-н Пеевски в съдебната система и с разпределение на обществени поръчки за определени фирми”. И веднага Москов каза, че не може Реформаторският блок да казва на ГЕРБ с кого да преговаря, след като вчера точно Реформаторите публикуваха платформата, с която влизат в разговорите – ДПС, ББЦ, БСП и „Атака” са символи на модела „КОЙ”.

Какво тогава искат Реформаторите от ГЕРБ? Трябва да е ясно кои са носителите на модела „КОЙ” и ние искаме да разградим този модел чрез конкретни реформи, например в съдебната система, каза Москов. Мисля, че екипът на ГЕРБ не беше готов да се излезе от дневния ред и искрено се надявам, че това просто е момент – иначе вярвам, че ГЕРБ е готова да подкрепи платформата ни по отношение на модела „КОЙ”.

Категорично искам да кажа, че не моделът „КОЙ” е проблемът. С тези думи Менда Стоянова, която е част от преговорния екип на ГЕРБ, коментира думите на Москов. Участниците в този модел няма да управляват с ГЕРБ, а във всички политики, с които се съгласихме, моделът е изключен – съдебна реформа, електронно правителство, реформи в администрацията. За мен препъникамъка пред коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок е чисто юридически. Реформаторите трябва да осъзнаят ролята си и да докаже с легитимност кой има право да взема решения, когато тези решения трябва да имат законова легитимност, завърши тя.

Рашидов забрави Пеевски: Кажете една зависимост на ГЕРБ

Аз съм работил пет години в ГЕРБ – кажете една наша зависимост. С тези думи бившият културен министър Вежди Рашидов подхвана прик...

Реформаторският блок ще направи всичко, за да преодолее притесненията на ГЕРБ, отговори Москов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика