Александър Сиди: Екзит пола от първия тур в Пловдив бе манипулиран

2551
Александър Сиди: Екзит пола от първия тур в Пловдив бе манипулиран
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

„Това, което се случи на първия тур в Пловдив, беше ужасяваща манипулация. Тази манипулация безспорно открадна възможността на нас, а и на други наши политически опоненти да стигнат до балотаж в районните кметства. Отделно от нас бяха откраднати два мандата в общинския съвет“. Това заяви пред Actualno.com народният представител от „Обединени патриоти“ Александър Сиди по повод скандала с резултатите от екзит пола на първия тур на местните избори, като уточни, че това не е официална позиция на ВМРО.

Припомняме ви, че тогава през целия изборен ден предварителните резултати даваха преднина от 5 процента на Дани Каназирева пред Славчо Атанасов в битката за второто място, но след преброяването на гласовете се оказа, че именно кандидатът на патриотите отива на балотаж.

Александър Сиди: Тома Белев си позволи недопустим език на омразата!

"Тома Белев, кандидат за общински съветник в София, направи недопустимо антисемитско изказване във Фейсбук. Кой сега е нетолерантен фаш...

Според Александър Сиди, Дани Каназирева и „Съюз за Пловдив“ нямат силата да извършат манипулацията от неделя. Той припомни, че на предишните избори преди 4 години се е случило абсолютно същото в Пловдив на втори тур. „Тогава кандидатът на ГЕРБ водеше с 12 пункта в екзит пола през целия ден, а при преброяването на гласовете се оказа, че става въпрос за разлика под процент“, допълни Сиди.

Според него ГЕРБ имат най-голям интерес да отидат на балотаж с Дани Каназирева, а не с техния кандидат. „Всички социолози казваха, че единствено Славчо Атанасов е този, който може да победи Здравко Димитров на втори тур. Това вече се е случвало на предишните избори, така че тук трябва да търсим в чий интерес е това и кой може да го направи. Една голяма партия като ГЕРБ със сигурност има този капацитет“, категоричен бе Сиди. Той уточни, че не обвинява управляващите, а само посочва фактите.

„Факт е, че преди четири години това също се случи, факт е, че сега също се случва и че те имат интерес от това. Смятам, че дори и пловдивчаните, гласували за Дани Каназирева, се оказаха излъгани. Аз знам какво е разочарованието цял ден да виждаш, че твоят кандидат е на балотаж, а в крайна сметка да се окаже, че не е. Така че смятам, че дори и тя е жертва на тази манипулация, макар че спечели най-много от нея“, допълни народният представител.

Александър Сиди не се ангажира с мнение каква точно е била методологията, какъв точно е бил начинът за тази манипулация. „Не разбирам какъв е целият процес по правенето на екзит пола, така че не мога да кажа. Социолозите са тези, които могат да кажат най-точно. Затова смея да твърдя, че ако е тази схема, която социолозите казват, не смятам, че „Съюз за Пловдив“ имат ресурса да го осъществят едновременно във всички секции, в които има екзит пол. Затова смятам, че този, който го е извършил, е извън „Съюз за Пловдив“ и честните избиратели от всички политически партии всъщност загубиха от тази тежка манипулация“, допълни той.

Славчо Атанасов си спомня: И преди на екзитпол губех с много, после загубих едва-едва

Г-н Тотев ме победи с 0,1%, след като на екзитполовете водеше с 12%. Нека видим реалните резултати – някак като правят социолозит...

Александър Сиди изрази надежда, че подобен сценарий няма да бъде разигран и на балотажа, тъй като по случая се вдигна много шум и това ще спре евентуалното извършване на подобна схема. „Надявам се, че социолозите ще бъдат много по-внимателни в изследванията си на втория тур, защото това наистина променя нагласите на хората и за съжаление аз лично съм убеден, че поне 2-3 процента ни бяха отнети на нас и бяха добавени към резултата на „Съюз за Пловдив“. Много хора, виждайки кой е победител на изборите, излизат, за да го подкрепят, защото обичат да са с победителите“, допълни Александър Сиди.

След първия тур местната коалиция „НФСБ-ВМРО“ продължава битката за кметското място в Пловдив и в район „Южен“. Александър Сиди оцени шансовете на Славчо Атанасов и Борислав Инчев като много добри, като бе категоричен, че без манипулациите патриотите със сигурност биха повторили резултатите от изборите през 2015-та година. „Вярвам, че този път наистина ще успеем. Тогава разликата беше около 1000 гласа за кмет на града, в район „Южен“ пък спечелихме и вярвам, че ще повторим добрите резултати“, заяви Александър Сиди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com