Заев: Газификацията на Македония е неразривно свързана с България

2979
Заев: Газификацията на Македония е неразривно свързана с България
Снимка: БГНЕС

По време на срещата ми с министъра на енергетиката Теменужка Петкова обсъдихме всички аспекти на енергийното сътрудничество.

Газификацията на Република Македония е неразривно свързана с България. С вашата страна ни свързва единственият газопровод, който искаме да бъде допълнен с още една интерконекторна връзка. Тя ще бъде изградена в южната част и ще свърже Югозападна България с Югоизточна Македония. Това ще даде допълнителен тласък за използването на природния газ, който е едно екологично чисто гориво. Това заяви премиерът на Македония Зоран Заев в интервю за БГНЕС след срещата с енергийния ни министър Теменужка Петкова.

Корнелия Нинова след среща със Заев: Ще организираме конференция на всички социалисти на Балканите

БСП подкрепя усилията на Македония да влезе в ЕС и НАТО и приветства опитите на новото правителство на Зоран Заев да подобри отношеният...

Република Македония вече е започнала изграждането на цялостна газопреносна мрежа, която ще покрие цялата територия на страната и ще струва около 2 милиарда евро. В тази посока вече е направена инвестиция за около 100 милиона евро.

По време на разговорите обсъдихме и новите източници на електроенергия, като фотоволтаици и вятърни централи, мини ВЕЦ-овете. България има голям потенциал в областта на електроенергетиката.

Отправих покана към българския бизнес и държава да участват в развитието на енергийните мощности в Република Македония, защото нашата страна внася около 40% от необходимото й електричество, казва Заев.

Ние се стремим да увеличим собствения си добив на електроенергия. Всички инвестиции в тази област са добре дошли. България е наш голям приятел и като такъв е добре дошла да инвестира в нашите енергийни обекти. Помолих министър Петкова да информира всички български компании от сектора – държавни и частни – за възможностите в Македония. Българските компании ще получат печалба, а македонската държава ще си осигури електричество и ще разкрие нови работни места. Това е печалба и за двете страни, смята още македонският премиер.

Заев: На едно кафе с Борисов ще приключим Договора за добросъседство

България наистина може да помогне много на Македония за евроатлантическия й път - не само с постигнатото от нея, но и с грешките, кои...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика