Предизборното заселване на гласоподаватели в Ковачевци този път стигна до премиера

6975
Предизборното заселване на гласоподаватели в Ковачевци този път стигна до премиера
Снимка: Actualno.com

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков сезира премиера акад. Николай Денков за необичайно голям брой регистрации по настоящ адрес и искания за гласуване по настоящ адрес в малки населени места преди местните избори на 29 октомври.

В процеса по подготовка на избирателните списъци е констатирано, че в общо 343 населени места, в които се избира кмет на кметство, има необичаен ръст на регистрациите по настоящ адрес и съответно на заявленията за гласуване по настоящ адрес. Посочените в доклада населени места най-често са кметства, при които не е особено трудно да се повлияе сериозно на изхода от вота, като се вкарат допълнителни лица в избирателните списъци: Местни избори 2023: Справка за стотици места с потенциално нагласени резултати

Едно от тях е и община Ковачевци.

В случай, че регистрациите на хората са незаконосъобразни, би било повод за тяхното обжалване, информират още от МРРБ. От там публикуваха списък на населените места с фрапиращи отклонения и потенциален изборен туризъм.

Actualno.com провери каква е официално ситуацията в населените места на община Ковачевци поради две причини.

  1. Първо, по данни на Института за развитие на публичната среда рискът от изборен туризъм там е 50,01%. И по степен на риска е на седмо място в страната след Невестино, Трекляно, Ново село, Макреш, Земен и Медковец. Още: Ще стане ли Ковачевци за пореден път жертва на изборен туризъм
  2. Второ, преди броени дни четиримата кандидати за кметове на община Ковачевци, с изключение на настоящия градоначалник Васил Стоименов (БСП), изпратиха тревожно послание до медиите, в което съобщават, че там има цели 966 появили се нови жители с настоящ адрес спрямо тези с постоянен адрес, които са са 1022. Ина Найденова (Левицата), Паолина Василева (ГЕРБ), Младен Младенов (ИТН) и Явор Йорданов (Възраждане) са сериозно притеснени за честността на предстоящите местни избори. Дори се питат дали тяхното явяване изобщо има смисъл, или изборите вече са предрешени. Още: Местни избори 2023: Кандидати на четири партии предупреждават за нагласени резултати в Ковачевци

Какво показват вече напълно официалните данни за "гостуващите" избиратели в Ковачевци?

В село Сирищник, където при население от 348 жители с право на глас, новорегистрираните по настоящ адрес са 125, а исканията за гласуване по настоящ адрес - 71. Това означава 20% ръст на хората, които ще гласуват там.

При население от 137 души с избирателни права в село Светля новорегистрираните по настоящ адрес са 24, а исканията за гласуване по настоящ адрес – 21, което значи 15% ръст на гласоподавателите.

В общинския център Ковачевци хората с избирателни права са 354, но исканията за гласуване по настоящ адрес са 128, новорегистрираните по настоящ адрес – 45. Всичко това сочи ръст от 13% на избирателите.

В село Косача при население от 123-ма човека с избирателни права исканият аза гласувнае по настоящ адрес са 40, а новорегистрираните 14 (11% ръст).

В село Егълница има 196 човека с право на глас, „новодомците“ с настоящ адрес там са 22-ма, а исканията за гласуване по настоящ адрес – 62 (11% ръст).

Местните жители на село Калище с право на вот са 341, исканията за гласуване по настоящ адрес обаче са 81, а новорегистрираните – 32 (9% ръст).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Община Перник преобърна представите за града си с гениален маркетинг ход

Пиян тийнейджър преби майка си и баба си в Перник

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com