Ще стане ли Ковачевци за пореден път жертва на изборен туризъм

10480
Ще стане ли Ковачевци за пореден път жертва на изборен туризъм
Снимка: Actualno.com

Месеци преди изборите населението на Ковачевци отново нарасна „мистериозно“ с 1/3. С 349 души по постоянен адрес новорегистрираните в с. Ковачевци в периода януари-април 2023 година са 101 човека. Това е ръст с невероятните 14,3 пъти спрямо същия период на миналата година, а според данните на Института за развитие на публичната среда (ИРПС) това означава 50,01% риск от изборен туризъм.

Село Ковачевци е център на община, намираща се в област Перник – една от най-малките в България. Несменяем кмет в последните 13 години е „червеният“ Васил Станимиров.

Справка в ЦИК сочи, че в община Ковачевци на местните избори през 2019 г. избирателите с право на глас са били общо 1400 души. Новорегистрираните представляват над 10% от избирателите от последния вот, което означава, че биха могли да повлияят решително на резултата от предстоящия през октомври месец вот.

Сред общините с най-голям ръст на регистрации по настоящ адрес Ковачевци е на престижното седмо място в страната – след Невестино, Трекляно, Ново село, Макреш, Земен и Медковец, като оставяме на вас да прецените дали напливът се дължи на подобрените условия за живот в тези населени места или на идващите избори.

Източници на Actualno.com ни информираха, че в избирателните списъци фигурират много хора, които не отговарят на изискванията да бъдат гласоподаватели. По този повод е изпратен и сигнал до областния управител на Перник Людмил Веселинов и до директора на ОДМВР – Перник ст. комисар Павел Млеканов.

По неофициална информация МВР прави проверки по тези сигнали и до този момент са открити над 70 адреса, на които дори няма прокарано електричество.

Анализите на Института за развитие на публичната среда показват как преди местните избори в редица населени места се отбелязва сериозен ръст в регистрациите по настоящ адрес. Докато през 2022 г. тези премествания в периода януари-април са били общо 38 683, то тази година за същия период те са вече 68 931. Това е увеличение с впечатляващите 78%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com