X
 
 

Българчета и техни връстници от Русия вдигат палатков лагер в парк „Ген. Лавров”

1429 5
photo of Българчета и техни връстници от Русия вдигат палатков лагер в парк „Ген. Лавров”
Снимка: Община Долни Дъбник
Българчета и техни връстници от Русия ще вдигнат утре, 24 август, палатков лагер в парк „Ген. Лавров” край село Горни Дъбник, Плевенско. До 1 септември те ще участват в ициативата „Свеча памяти”, организирана от Международната академия за детско-юношески туризъм и краеведство – клон България. Целта е младите хора от двете страни да общуват в неформална обстановка и да продължат добрата традиция на дружба и разбирателство, съобщиха организаторите.

Руските гости са от Санкт-Петербург – членове на „Клуб кавалеров ордена Александра Невского” и от храм „Свети Василий Велики”. През седмицата в лагера българите и руснаците ще имат общи екологични и социални акции. Ще почистват отпадъци и суха растителност, ще чистят каменната облицовка и ще бъзстановяват надписите по паметниците в парка, ще засаждат цветя и многогодишни растения, ще боядисват пейки и ще ремонтират детската площадка. Ще посетят природни и исторически забележителности в региона. В програмата са предвидени и концерти, арт-работилници и др. Материалната база за лагера е осигурена от Международната академия за детско-юношески туризъм и краеведство – клон България.

На 30 август ще бъде отслужена панахида за загиналите в боевете за освобождението на Плевен воини, а на паметниците ще бъдат положени венци и цветя.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Паркът е изграден през 1907 г. на място на знакови сражения и е посветен на героите от Руско-турската освободителна война. Но през 1954 г. се поставят статуи като тази на снимката - скулптурата „Вечна дружба“ от Петър Златарев, славещи не руската, а Червената армия, която навлиза през 1944 г. като един завоевател - с убийства, изнасилвания, грабежи, отнемане на всички частни автомобили, злато и ча виж още ›› совници, цялото продоволствие на народа за години напред.
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Наистина е срамно, че младежите ни ще почистват точно такива паметници
  : 1 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Срещу паница храна ще им промиват мозъците та утре и те да наричат двойния ни окупатор "освободител" и да гласуват за продажните предателски про-руски партии в парламента.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Възмутителна хибридна акция по набиране на нови руски еничари.
 • ИМПЕРИАЛИСТ 1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 1 месец Профил на трол?
  Атанасов, преди 1877г. руският ботуш за 3 века 11 пъти преорава България с надеждата да ни затрие физически. Чувал ли си за Одринския мирен договор, за Кайнарджашкия? За Търновското въстание и ареста на организатора и предводител кап. Г. Мамарчев от....внимание! руските казаци??? А да си чувал за руския генерал Дибич, дето искал да избие Българите с топове, а...? През Априлското въстание излизаме виж още ›› с дървено топче и кремъклийки срещу войските на Османската турска империя, защото Русия блокира в складовете си хилядите модерни пушки закупени за въстанието от богати Българи-патриоти... Само търговецът Николай Миронов закупува 8 000 пушки, които ръждясаха в одеските складове ДА, РУСНАЦИТЕ МНОГО ОБИЧАТ БЪЛГАРИЯ, НО НЕ И БЪЛГАРИТЕ! А, прочети и защо Българите-опълченци се бият "с камънье и дърве" вместо с пушки...