В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

18380
В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Битките с дронове в Украйна, които променят пейзажа на съвременната война, започнаха да нанасят смъртоносни удари на един от най-мощните символи на американската военна мощ: танка. И заплашват да пренапишат тактиките, използвани в бъдещи военни конфликти.

Високопоставен американски служител съобщи, че през последните два месеца руските войски са извадили от строя 5 от 31-те произведени в САЩ танкове M1 Abrams, които Пентагона изпрати в Украйна миналата есен. Най-малко три други американски машини са претърпели умерени щети, призна полковник Маркус Райснер - бивш офицер от бронетанковото разузнаване, който ръководи обучението на австрийските офицери в Терезианската военна академия и следи отблизо как се използват и губят тежки оръжия във войната в Украйна.

Това е само малка част от 796 украински основни бойни танка, които са били унищожени, пленени или изоставени от украинските въоръжени сили на бойното поле от началото на руската инвазия през февруари 2022 г., според платформата Oryx, която изчислява загубите въз основа на доказателства в геолокализирани снимки и видеа. По-голямата част от тях са танкове от съветско време, руско или украинско производство. Само около 140 от извадените от строя танкове са прехвърлени на Украйна от страните от НАТО. Отбелязва се, че според данните на Oryx досега Русия е загубила повече от 2900 танка, макар Украйна твърди, че този брой надхвърля 7000. Още: Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Германските танкове Leopard също бяха атакувани в Украйна. Най-малко 30 от тях са унищожени, твърди Oryx. Мнозина обаче считат Abrams за един от най-мощните танкове в света. Фактът, че се оказва по-лесен за унищожаване с атакуващи дронове, отколкото някои официални лица и експерти считаха отначало, показва "друг начин, по който войната в Украйна променя самата природа на съвременната война", твърди Джан Касапоглу, военен анализатор в института Хъдсън във Вашингтон.

Конгресът на САЩ гласува пакет от помощ за Украйна на стойност 61 милиарда долара, който ще включва спешно необходими отбранителни оръжия. Ето защо това е толкова важно и за танковете: Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Eвтино оръжие срещу танкове

Въпреки цялата си мощ, танковете не са непробиваеми и са най-уязвими там, където тежката им броня е най-тънка: отгоре, отзад в блока на двигателя и в пространството между корпуса и купола. В продължение на много години защитите бяха насочени предимно към противопехотни мини, импровизирани взривни устройства, реактивни гранати и противотанкови управляеми ракети, като например преносимите ПТРК системи "стреляй и бягай". Те бяха широко използвани в началото на войната в Украйна, защото можеха да удрят танкове отгоре и да ги "нокаутират" в 90% от случаите. Още: Песков: Американски танкове се движат по руска територия и горят. САЩ воюва с Русия (ВИДЕА)

Дроновете, използвани сега срещу танкове в Украйна, са още по-точни. Известни като дронове за "изглед от първо лице" или FPV, те са оборудвани с камера, която предава картина в реално време на оператора, който може да ги насочи към танковете в най-уязвимите им места. Според полковник Райснер, на няколко пъти FPV са били изпращани да "довършат" танкове, които вече са били повредени от мини или противотанкови ракети, така че да не могат да бъдат извадени от бойното поле и ремонтирани - в социалните мрежи е пълно с видеа в това отношение:

В зависимост от техния размер и технологична сложност, дроновете могат да струват само 500 долара, нищожна инвестиция за унищожаване на танк Abrams за 10 милиона долара. Още: Руснаците воюват като през Втората световна война - като пълчище скакалци и с колосални жертви

Няма прост или единствен начин за защита

През ноември 2023 година, седмици след като получи танковете Abrams, украинският президент Володимир Зеленски призна: "Трудно ми е да кажа, че те играят най-важната роля на бойното поле. Техният брой е много малък".

Някои служители и експерти считат, че украинските командири са планирали да запазят Abrams за бъдещи настъпателни операции и са се противопоставили на изпращането им на фронтовата линия, където рискуват да бъдат загубени. Танковете бяха разгърнати по-рано тази година в състава на обучената и оборудвана от американците 47-а механизирана бригада.

Полковник Райснер сподели, че безпилотни самолети, включително FPV, може да са се насочили към танкове Abrams, тъй като 47-ма бригада изглежда не е имала защита от системи за противовъздушна отбрана с малък обсег, като например проектираните от Германия самоходни оръдия Cheetah, които сега помагат за защитата на Киев.

Дрон от типа FPV може да бъде лишен от управление с помощта на електронно заглушаване, което нарушава комуникацията му с дистанционния пилот. За унищожаването или залавянето на някои от тях на бойните полета на Украйна са използвани пушки и дори обикновени риболовни мрежи. Още: Русия е загубила толкова танкове в Украйна, колкото е имала преди войната

"На този етап най-ефективните средства за поразяване на FPV са електронната война и различните форми на пасивна защита, включително допълнителна броня и други защитни устройства за танкове", каза Майкъл Кофман, старши сътрудник в Програмата за Русия и Евразия към Фондация Карнеги за Международни отношения във Вашингтон. Той заяви, че победата над FPV изисква "персонализиран подход на бойното поле" и че украинските сили стават все по-подготвени за това.

Полковник Райснер счита, че Украйна е била толкова отчаяна за противовъздушната си отбрана, че е лишила танковете от пълна защита, изпращайки Cheetah и други противовъздушни оръжия с малък обсег, традиционно разположени на фронтовите линии, за да защитават вместо това градове и критична инфраструктура.

Говорителката на 47-а бригада не отговори на исканията за коментар, а Министерството на отбраната на Украйна отказа да обсъди въпроса. Украински военни обаче признаха, че само от време на време са използвали усъвършенствани ракети земя-въздух и други системи за противовъздушна отбрана срещу FPV, като се има предвид, че тези оръжия обикновено се използват срещу самолети и хеликоптери. Някои експерти се съмняваха, че ще бъдат ефективни, защото дроновете са твърде малки и бързи, за да бъдат ударени или открити от радар.

Военни по света вече тестват лазерни лъчи, които могат да унищожат дронове по време на атака, като по същество ги изгарят, каза Дейвид М. ван Уийл, помощник-генерален секретар на НАТО за иновации при военни действия. Такива оръжия с насочена енергия вероятно биха били по-евтини и да се произвеждат в по-големи количества от други видове боеприпаси за противовъздушна отбрана и биха могли да поразяват малки цели като FPV. Но както при всички войни, само въпрос на време е да бъдат изобретени контрамерки, които да деактивират дори бойните лазери, заяви ван Уийл в интервю. Още: Националната гвардия на Украйна обяви колко руски танка е извадила от строя през януари 2024

Oстаряха ли като оръжие?

Според полковник Райснер военните инженери са търсили нови начини за унищожаване на танкове, откакто са били използвани на бойното поле, и FPV не е направил Abrams и други модерни танкове като германските Леопарди остарели в Украйна.

"Ако искате да завземете територия, имате нужда от танк", защити полковник Райснер най-смъртоносното оръжие в наземната война.

Той добави, че FPV дроновете са ключов елемент, който според някои анализатори в бъдеще ще доведе до "подземен" начин на война: дистанционно управлявани оръжия ще удрят врага на повърхността, докато операторите насочват ударни оръжейни системи от подземни бункери за осигуряване на пряка видимост и контрол на дронове чрез радиочестоти, пише New York Times.

В такива наземни битки FPV дронове ще бъдат основната сила срещу безпилотни наземни бойни бронирани средства, каза полковник Райснер и добави: "Те ще се бият помежду си, както във филма "Терминатор".

Автор: Лара Джейкс

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: Меденият месец на Полша с Украйна приключи

Bloomberg: Руснаците се примиряват с войната на Путин в Украйна

Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира

Историята помни: Както Сталин, така и Путин има кошмари с дезертьорите от армията

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари