Без съкратено следствие за умишлени убийства, но се запазва при други тежки престъпления

1348
Без съкратено следствие за умишлени убийства, но се запазва при други тежки престъпления
Снимка: Getty Images/Guliver

Народното събрание реши съкратено съдебно следствие да не се допуска при умишлено причиняване на смърт. Депутатите приеха окончателно поправката на ГЕРБ в Наказателно- процесуалния кодекс.

Институтът за съкратено съдебно следствие дава възможност за намаляване на присъди.

Корнелия Нинова: Докато ГЕРБ управлява страната, няма да има справедливост

Докато ГЕРБ управлява страната - няма да има справедливост. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по НПК, касае...

"За" текста гласуваха 92 народни представители, "против" - 62 и "въздържали се" 11, с което той бе приет. Първоначалното предложение бе съкратеното производство да отпадне и за причинени умишлено тежки телесни повреди.

Между двете четения обаче текстът претърпя промяна и след предложение на ГЕРБ съкратеното съдебно следствие отпадна само за умишлено причиняване на смърт.

Отпадна идеята на БСП, „Воля“ и „Обединени патриоти“ съкратен съдебен процес да няма и при тежка телесна повреда. Мотивът на ГЕРБ е, че делата ще се проточат.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова докато ГЕРБ управлява справедливост няма да има. "Ако днес някой изнасили и убие дете, присъдата му се намалява с 1/3. След това може да бъде намалена отново, защото се е подобрил в затвора. Може и да бъде помилван", коментира тя.

От ГЕРБ контрираха, че това е спекулация. Депутатът Красимир Ципов се обърна към БСП: "Можем ли да дадем гаранция, че няма да имаме присъда под минимума- нека бъдем откровени, не можем да дадем такава". Той уточни, че не при всички случаи се намаляват присъди.

Институтът за бързо производство гали престъпниците, твърдят от "Атака"

Ние сме за отпадане на целия институт на бързото производство - той гали престъпниците. Това каза Павел Шопов от "Атака" по време на де...

Зам.- председателят на ПГ на БСП Крум Зарков изтъкна, че приетият текст е сериозно осакатен и не е правно издържан. Левицата отново защити предложението си, че и тежката телесна повреда трябва да бъде престъпление без съкратено следствие.

Съпредседателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов също обяви, че продължават да стоят зад предложението си.

Депутатът от "Атака" Павел Шопов обяви, че институтът за бързо производство гали престъпниците. 

"Беше споменато, че промяната се прави под обществен натиск и недоволство вече няколко месеца. Не, уважаеми колеги, от години тлее това напрежение. Обществото страда от промяната, извършена още през 2006 г.

Тогава във вихъра на либералническата вакханалия беше въведен този нелеп институт за бързото производство и оттогава се създават ред проблеми в правораздаването. Ние от "Атака" тогава още взехме единствено позиция против него.

Предпоследно: За умишлени убийства няма да има съкратено следствие и да се намаляват присъдите

Само за умишлено причиняване на смърт да отпадне прилагането на съкратено съдебно следствие и съответно - възможността за намаляване на...

Както винаги тази позиция ние отстояваме в десетилетията и стигнахме до този момент", допълни още Шопов. По думите му комисията ни представя най-мекия вариант.

"Аз ви предричам, че ще минат година-две-три и в залата ще бъде внесено ново предложение, общественото напрежение ще продължи по разни поводи, ще продължи да съществува чувството за неудовлетвореност, чувството за ненаказуемост. Този институт има задача да се галят престъпниците", изтъкна още веднъж Шопов.

ГЕРБ надделяха и вчера в правна комисия. Партиите се сетиха да променят закона след тежкото убийство на момиченце в Сотиря.

Съкратеното следствие вдигна градуса в Народното събрание още по-миналата седмица. По искане на БСП председателите на парламентарните групи се събраха извънредно да обсъдят промените. Тогава стана ясно, че консенсус по- скоро няма, но решение ще има преди "изборната ваканция".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика