Борисов: Ако ГЕРБ пак е на власт, няма да допусна друга партия да ръководи МОН

6061
Борисов: Ако  ГЕРБ пак е на власт, няма да допусна друга партия да ръководи МОН
Снимка: БГНЕС

Средствата за двойното увеличение на заплатите на учителите са факт. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на кръгла маса на тема „Качествено образование за икономически растеж и по-високи доходи“ във Велико Търново.

По думите му, основен приоритет за ГЕРБ е образованието, защото от това зависи да има добре подготвени професионалисти във всички останали сектори.

Борисов подчерта, че тази година в бюджета са предвидени 230 млн. лева за увеличение на заплатите на учителите. “За да се увеличи двойно заплащането в сектора, са необходими около 350 млн. лева на година”, обясни Борисов. Лидерът на ГЕРБ подчерта, че от борбата с контрабандата за две години в държавния бюджет са постъпили 4,7 млрд. лв. допълнително.

Deutsche Welle: След 6 г. управление на Борисов - корупцията остава, а българите мразят политиците си

Равносметката от 6-те години управление на Бойко Борисов е отрезвяваща: българите вярват повече на Брюксел, отколкото на собствените си...

Бившият министър-председател на България посочи, че досега увеличението на учителските заплати е било невъзможно заради стари задължения, които правителството е трябвало да плаща, предаде БГНЕС. „През 2015 година 3,7 млрд. лева отидоха за изплащане на обезщетения за КТБ, без да ги усети народът. Това са двойните заплати на учителите за три години. През 2016 година заплатихме на Москва и Вашингтон 2-3 млрд. лева живи пари на данъкоплатеца - за тези огромни необезпечени проекти „Марица 1″ и за “Марица 3“, защото преди нас правителства са угаждали или на Вашингтон, или на Москва.

Това са заплатите на учителите за още три години напред. За радост 2017 нямаме да плащаме, но излиза, че за тези две години сме разплатили 6,2 млрд, без да ги усетят хората от джоба си. Трябва ли да правим същите грешки? Чух отново заявки за „Бургас – Александруполис“, за „Белене“, допълни Бойко Борисов. Той подчерта, че бившият министър от БСП Драгомир Стойнев е подписал договор за 10 милиарда лева за “Уестингхаус” и то без търг.

Председателят на ГЕРБ обясни още, че ще бъдат отпуснати 120-30 милиона за изграждане на физкултурни салони в училища, в които няма такива. Според Борисов е недопустимо да има столица или голям град без спортна зала. Бойко Борисов бе категоричен, че при едно следващо коалиционно правителство, ГЕРБ няма да допусне друга партия да ръководи образователното министерство. “Ако ГЕРБ пак е на власт ви обещавам, че образованието няма да го давам”, каза той.

Борисов подчерта, че ГЕРБ не се отказва от досегашните си добри политики, които ще бъдат довършени. “Няма да оттеглим от програмата си завършването на АМ “Хемус” и тунела под Шипка – ако не бяхме платили милиарди дългове, вече щяхме да сме ги направили”, заяви лидерът на ГЕРБ. 

Борисов се похвали: ЕК ни отпусна още 6 млн. евро за бежанците

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че еврокомисар го е информирал, че 6,1 млн. евро са осигурени за България заради ...

Сред другите приоритети на ГЕРБ е прокарването на електронните системи в институциите. „Това е абсолютно изпълнимо. Само че в една държава или в една фирма три-четири приоритета са максимумът, по който можеш да работиш и да инвестираш. Ние заварихме София без метро, без булеварди, без южна дъга, без северни тангенти - в отвратително състояние". Той гарантира пред присъстващите, че след 4 години БВП на страната ще бъде 120 млрд.

Много искаме да се погрижим за пенсионерите и съм сигурен, че това ще стане с ръста на икономиката. Искаме максимална социална грижа за възрастните хора. За съжаление, в коалиционното правителство нямахме достатъзна подкрепа да въведем и тридетния модел. На базата на фискалния резерв, който е рекордно висок, можем да си позволим да направим тези разходи”, коментира Бойко Борисов. Председателят на ГЕРБ обясни, че партията ще вложи цялата си политическа воля в изпълнението на поетите ангажименти.

Бойко Борисов заяви, че в момента 800 човека се обучават за сътрудници по охраната в малките населени места или по границата. По думите му, правителството е работило доста време по реализацията на тази идея. Той посочи, че след няколко месеца до година тези 800 сътрудници по охраната ще бъдат пренасочени в малките населени места или по границата. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com