Чистят мъртвите души от списъците до март

42403
Чистят мъртвите души от списъците до март
Снимка: БГНЕС

Депутатите ще чистят мъртвите души от списъците до март. Това е един от акцентите след съвместната среща на правителството и депутатите от управляващото мнозинство в петък вечерта. Освен че са голям бич за избирателите, несъществуващите бройки на вота помагат за манипулация на резултатите и ни злепоставят пред Европа, предаде Стандарт нюз.

За целта ЕСГРАОН ще трябва ударно да започне от януари да чисти старите списъци, за да може хората, които са починали или отдавна не са български граждани, да отпаднат от следващия вот.

РЗС: КС обслужва интересите на ДПС и Тройната коалиция

Отказът на Конституционния съд да касира недействителните гласове от Турция обслужва ДПС и интересите на Тройната коалиция, управляваща...

От работата на Народното събрание и от правителството зависи дали хората ще повишат доверието си към институциите. Не можем да правим компромиси с изборното законодателство, гражданите искат повече прозрачност. Това е заявила пред участниците в семинара зам.-председателката на парламента Мая Манолова, споделиха депутати от БСП и ДПС. Манолова е подчертала, че наблюдателите от Венецианската комисия са коментирали положително новите правила в Изборния кодекс, изготвени от граждански организации и юристи от БСП.

Зам.-шефката на депутатите е призовала колегите си от ДПС да побързат със своите корекции и предложения, за да може текстовете да се стиковат навреме и кодексът за вота да не се гласува в последния момент.

Машинното гласуване, преференциалният вот на гражданите и най-вече изчистването на избирателните списъци от мъртви души бяха приоритетите, очертани от Манолова, коментираха неофициално участници в семинара.

Следващата седмица в парламента ще бъде представена и българска фирма за машинно гласуване, съобщила пред присъстващите зам.-шефката на депутатите. Става дума за система на СИЕЛА, която работи на почти същия принцип с баркодове на бюлетините и специални номера. Манолова настояла и за включването на активната регистрация за изборите в новия закон.

Червен депутат ще предложи въвеждане на санкция от 200 лв. при негласуване

Народният представител от Коалиция за България Страхил Ангелов ще предложи въвеждане на глоба при негласуване на избори. „Не го н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика