X
 
 

Янев се тревожи, че армията е недофинансирана, успокои, че за изборите всичко е под контрол

371 1
photo of Янев се тревожи, че армията е недофинансирана, успокои, че за изборите всичко е под контрол
Снимка: БГНЕС
​Равносметката на изминалата година е показателна в много отношения.​ Армията е системно недофинансирана през последните две години. Поддържан е минимумът способности по отношение на това, което армията трябва да осигурява като защита на националната сигурност и осигуряването на националния суверинитет на държавата.​ Самият бюджет на отбрана осигурява някакъв минимум на функционирането на армията, с изключиение на проектите, които осигуряват ново въоръжение.

Това каза в ген. Стефан Янев, служебен вицепремиер и министър на отбраната в ефира на БНТ.

По думите му усещането за сигурност в обществото до 2014 г. не е било толкова застрашено. Модернизацията сякаш не е била толкова остър проблем тогава. След 2014 г. обаче средата за сигурност се промени драстично. Ние усещаме кризите на юг и на изток - потоците мигранти, възможните терористични клетки - всички тези неща носят друго усещане за сигурност в обикновения човек, смята Янев. Темата за опазването на държавната граница е едва ли не дискутирана всеки ден.

Правителството е готово за евентуални кибератаки на изборите

Служебното правителство има готовност да реагира при евентуални кибератаки срещу предстоящите избори "по много и различни направления"....

Не съм спокоен, отбеляза той. Тази мигрантска вълна не е активизирана до голяма степен заради лошото време. В чисто национален план ние имаме план за съвместни усилия между Министерството на вътрешните работи (МВР) и Министерството на отбраната (МО) за охрана на границата, уточни служебният вицепремиер.

Ние като ръководство на съответните структури сме направили своите планове за евентуално най-лошия сценарий. Тези планове са направени. От тази гледна точка аз чувствам спокойствие. Но неспокойствието ми идва от това, че аз не мога да знам колко голяма ще бъде тази мигрантска вълна.

Бих искал да кажа, че обменът е добър, координацията е добра, като приемем, че сега заради студеното време е намалял мигрантския поток, коментира още ген. Стефан Янев.

Срещата на НАТО

Стефан Янев ще се включи в срещата на министрите на отбраната в НАТО

Служебният министър на отбраната Стефан Янев е на посещение в Брюксел, за да участва в двудневната среща на министрите на отбраната на ...

По отношение на близкоизточната и украйнската криза, говоренето и действията на НАТО са свързани с отчитане на края на този мирен дивидент и се връща към своите корени за отбранително планиране, повишава се отбранителният потенциал на страните членки, повишават се т. нар. мерки за сдържане, стана ясно от думите на служебния вицепремиер Янев.

Трябва да се даде много точен сигнал към Русия и държавите от региона, който е свързан с отбранителните функции на НАТО. Според него тези мерки са съобразени така, че да не са свързани с повишаване на напреженението.

Предсрочните парламентарни избори

Най-голямото предизвикателство е, че трябва да координираме целия процес. До голяма степен машините се оказаха много сериозен проблем. Най-важното изискване за машините е тяхната сигурност. Очакваме процедурата да върви към финализиране. По отношение на координационната роля на правителството, това е свързано с широк спектър от задължения, електронния пренос на данни, защитата от кибератаки, коментира Стефан Янев.

Стефан Янев: Ще работим за повишаване на социалния статус

Най-важният въпрос за мен - това са хората в отбраната. Това каза служебният министър на отбраната Стефан Янев на официалната церемония...

Според него добрата новина е, че тези държавни структури имат предишен опит. Системата работи, няма някакви неочаквани подводни камъни. Хората си знаят работата. Да кажем, че всичко е по контрол.

Обществените поръчки в МО

Става въпрос, че докладът, който е изготвен, визира над 100 поръчки, в които са открити някакви нарушения. Предвид препоръките на доклада, аз го изпратих на премиера. Той трябва да бъде изпратен и до прокуратурата. По думите на Янев от тези 100 поръчки, вероятно има 9-10 с индикации, които могат да водят до проверки от прокуратурата, други 40 са обект на финансовия надзор на държавата, други 50 са свързани с някакви административни неуредици. Но тези над 100 обществени поръчки не са за прокурор. Може никоя от тях да не е за прокурор, уточни още Стефан Янев.

Минути по-късно обаче служебният премиер Огнян Герджиков уточни, че според предоставения му доклад от анализа за работата на министерствата и по специално с акцент върху обществените поръчки, в Министерството на отбраната са установени 45 нарушения от 82 обществени поръчки. Герджиков оповести, че докладът ще бъде публикуван в понеделник.

Actualno.com

Етикети:

1 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • АКТУАЛНО 1 АКТУАЛНО преди 1 година Профил на трол?
    „Американски 2800 танка и бронирана бригада 3800 души пристига в Германия”;„Американска хеликоптерна част идва в Германия в операция на НАТО срещу руската агресия”;„Американски специални сили в Литва, до границата с Кьонигсберг/Калининград”;„Американски части в Полша за подсилване на фланга на НАТО срещу руската агресивност”;„Германски и белгийски части идват в Литва”;„Канадско-британско-германска виж още ›› част на НАТО в Латвия”;„Американски части идват в България”;„Американски войници и бронирана техника пристигат в Румъния”Браво на братята американци и НАТО-вци! А и плащат сметки на Източна Европа по сигурността. Включително на такива като нашето БОРИСОВО правителство, което не ще да ги подкрепя и да казва истината за Русия, не ще натовските „бръкми” и натовски „танкове да газят земята ни” - искат си руските танкове да дойдат, щото „Лавров, а не български или европейски или американски министър или дипломат е най-великият?? в света'' за мутрата-бланкетен посерко и рускопреклонен задник - “Споразумение с Путин е споразумение с Дявола”(Министърът за Европейска Интеграция на Украйна); ''Междуродно-правен анализ на незаконността на агресията на Русия в Украйна''
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 23 май

Овен В първата част от деня може да ви засипят спомени. Някои ваши притеснения са отишли прекалено далеч, за да де връщате и да съжал...