Янев се тревожи, че армията е недофинансирана, успокои, че за изборите всичко е под контрол

1187
Янев се тревожи, че армията е недофинансирана, успокои, че за изборите всичко е под контрол
Снимка: БГНЕС

​Равносметката на изминалата година е показателна в много отношения.​ Армията е системно недофинансирана през последните две години. Поддържан е минимумът способности по отношение на това, което армията трябва да осигурява като защита на националната сигурност и осигуряването на националния суверинитет на държавата.​ Самият бюджет на отбрана осигурява някакъв минимум на функционирането на армията, с изключиение на проектите, които осигуряват ново въоръжение.

Това каза в ген. Стефан Янев, служебен вицепремиер и министър на отбраната в ефира на БНТ.

Правителството е готово за евентуални кибератаки на изборите

Служебното правителство има готовност да реагира при евентуални кибератаки срещу предстоящите избори "по много и различни направления"....

По думите му усещането за сигурност в обществото до 2014 г. не е било толкова застрашено. Модернизацията сякаш не е била толкова остър проблем тогава. След 2014 г. обаче средата за сигурност се промени драстично. Ние усещаме кризите на юг и на изток - потоците мигранти, възможните терористични клетки - всички тези неща носят друго усещане за сигурност в обикновения човек, смята Янев. Темата за опазването на държавната граница е едва ли не дискутирана всеки ден.

Не съм спокоен, отбеляза той. Тази мигрантска вълна не е активизирана до голяма степен заради лошото време. В чисто национален план ние имаме план за съвместни усилия между Министерството на вътрешните работи (МВР) и Министерството на отбраната (МО) за охрана на границата, уточни служебният вицепремиер.

Ние като ръководство на съответните структури сме направили своите планове за евентуално най-лошия сценарий. Тези планове са направени. От тази гледна точка аз чувствам спокойствие. Но неспокойствието ми идва от това, че аз не мога да знам колко голяма ще бъде тази мигрантска вълна.

Бих искал да кажа, че обменът е добър, координацията е добра, като приемем, че сега заради студеното време е намалял мигрантския поток, коментира още ген. Стефан Янев.

Срещата на НАТО

Стефан Янев ще се включи в срещата на министрите на отбраната в НАТО

Служебният министър на отбраната Стефан Янев е на посещение в Брюксел, за да участва в двудневната среща на министрите на отбраната на ...

По отношение на близкоизточната и украйнската криза, говоренето и действията на НАТО са свързани с отчитане на края на този мирен дивидент и се връща към своите корени за отбранително планиране, повишава се отбранителният потенциал на страните членки, повишават се т. нар. мерки за сдържане, стана ясно от думите на служебния вицепремиер Янев.

Трябва да се даде много точен сигнал към Русия и държавите от региона, който е свързан с отбранителните функции на НАТО. Според него тези мерки са съобразени така, че да не са свързани с повишаване на напреженението.

Предсрочните парламентарни избори

Най-голямото предизвикателство е, че трябва да координираме целия процес. До голяма степен машините се оказаха много сериозен проблем. Най-важното изискване за машините е тяхната сигурност. Очакваме процедурата да върви към финализиране. По отношение на координационната роля на правителството, това е свързано с широк спектър от задължения, електронния пренос на данни, защитата от кибератаки, коментира Стефан Янев.

Според него добрата новина е, че тези държавни структури имат предишен опит. Системата работи, няма някакви неочаквани подводни камъни. Хората си знаят работата. Да кажем, че всичко е по контрол.

Стефан Янев: Ще работим за повишаване на социалния статус

Най-важният въпрос за мен - това са хората в отбраната. Това каза служебният министър на отбраната Стефан Янев на официалната церемония...

Обществените поръчки в МО

Става въпрос, че докладът, който е изготвен, визира над 100 поръчки, в които са открити някакви нарушения. Предвид препоръките на доклада, аз го изпратих на премиера. Той трябва да бъде изпратен и до прокуратурата. По думите на Янев от тези 100 поръчки, вероятно има 9-10 с индикации, които могат да водят до проверки от прокуратурата, други 40 са обект на финансовия надзор на държавата, други 50 са свързани с някакви административни неуредици. Но тези над 100 обществени поръчки не са за прокурор. Може никоя от тях да не е за прокурор, уточни още Стефан Янев.

Минути по-късно обаче служебният премиер Огнян Герджиков уточни, че според предоставения му доклад от анализа за работата на министерствата и по специално с акцент върху обществените поръчки, в Министерството на отбраната са установени 45 нарушения от 82 обществени поръчки. Герджиков оповести, че докладът ще бъде публикуван в понеделник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

ПП-ДБ: ЕК започна наказателна процедура срещу България заради четири партии (ВИДЕО)

Първан Симеонов: На ПП-ДБ ще им се услади да са в опозиция известно време

За коалицията с ГЕРБ: Лена Бориславова даде обяснение

Свалянето на Желязков е отклоняване на вниманието от пуделите и контрабандистите: Говори Даниел Митов

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика