Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

25 април 2024, 14:14 часа • 1526 прочитания

Предложението да се ограничи рекламата на хазарта мина на първо четене през бюджетна комисия. Това се случи чрез изменения в Закона за хазарта, които бяха приети единодушно от ресорната комисия с 20 гласа "за". 

Измененията обаче едва ли ще успеят да бъдат окончателно гласувани, тъй като трябва да бъдат разгледани на първо четене в зала, а след това да минат и през второ гласуване, което е малко вероятно да се случи предвид факта, че 49-ият парламент работи днес и утре. 

Предложения

Законопроектът забранява реклама в телевизии, в медии, включително онлайн и печатни издания. Разрешава се реклама само по билбордове и то далеч от училища. Остава рекламата по спортна екипировка, която не е предназначена за малолетни и непълнолетни.

Законопроектът предвижда още хазартни зали да има в населени места с над 5000 жители.ОЩЕ: ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Дебатът

"Убеден съм, че към законопроекта ще има още доста прецизиране. С г-жа Петкова си мислехме, че той може да бъде основа за една добра дискусия", каза един от вносителите на законопроекта Йордан Цонев от ДПС. Той отбеляз, че има пенсионери, които си дават цялата пенсия за хазартни игри. 

Венко Сабрутев заяви, че ПП-ДБ ще подкрепят законопроекта, като ще внесат предложения меджу двете четения.

"Ние от ПП-ДБ подкрепяме основния принцип в този законопроект рекламата на хазарта да бъде ограничена. България има нужда от това. Виждате, че се стигна до прекомерна реклама от тяхна страна", заяви Мартин Димитров от ПП-ДБ. Според него това е добра стъпка, която обаче трябва да бъде обмислена и прецизирана. 

Депутатът от ГЕРБ Бранимир Балачев кометира, че самият хазартен бизнес е сбъркал с масираната реклама. Той определи мерките за ограничаване на рекламата като положителни. "Трябва да помислим какво правим с онлайн хазарта", добави Балачев.

Проф. Румен Гечев от БСП коментира, че колкото по-малко хазарт, толкова по-добре. "Добре предлагат колегите, можеха да се обадят и ние да се включим. Не е ли по-маловажно това кой го предлага. Важно е това, което се предлага да е полезно", каза още той. ОЩЕ: НАП с уточнение за таксите, които хазартните оператори дължат

Служебният министър на финансите Людмила Петкова коментира, че текстовете представляват част от законопроект, който е бил изготвен в работна група в Министерство на финансите. "Тоталната забрана на хазартни игри обикновено води до увеличаване на нелегалния хазарт", уточни Петкова. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес