Каракачанов: Заради "харченето на пари" НС отказа държавния доклад за ромската интеграция

2430
Каракачанов: Заради "харченето на пари" НС отказа държавния доклад за ромската интеграция
Снимка: БГНЕС

Интеграция на ромите няма, има харчене на пари. Може би затова парламентът отхвърли миналата година мониторинговия доклад за ромската интеграция. Това заяви в отговор на въпрос на Actualno.com защо не беше приет въпросният доклад военният министър Красимир Каракачанов.

Припомняме, че докладът беше отхвърлен, след като масово управляващите не бяха в зала, за да го гласуват и натежа позицията на БСП.

Депутатите за ромската интеграция - от "напредват в образованието" до "в гетата цъка бомба"

Депутатите разгледаха, обсъдиха и приеха Административния мониторингов доклад за 2016 г. по изпълнението на Националната стратегия за и...

Лидерът на ВМРО отбеляза, че става въпрос за финансиране от порядъка на милиарди. А на въпрос защо няма резултат и не е ли това знак за липса на ангажираност на държавата, отговори така: "Как да се усвояват по предназначение парите, като има една камара фалшиви цигански организации, които са създадени само да лапат пари, а не да вършат работа". По думите му всички знаят, но си затварят очите, защото смятат, че като дадеш на циганския тартор едни пари и си купуваш индулгенция. "Ето този, от някакъв обединен ромски център, който щял да прави протест в понеделник – ми самият той се финансира от Сорос и други структури. Само че през 2013 г. откраднал пари от една такава програма от фондацията "Америка за България" над 18 000 лв. и е осъден за това. Този крадец на пари от циганската интеграция протестира срещу моята скромна личност", добави Каракачанов и съобщи, че възнамерява да отиде на площада види какво имал предвид.

Интеграционната политика се проваля, според Каракачанов, "откакто бюрократите в Брюксел решиха, че ще харчат пари, за да се правят на интересни за циганската интеграция". Помолен да уточни кой има интерес да няма интеграция, Каракачанов отговори с думите: "Всички тези, които са заинтересовани от това да има една маргинална маса, която можеш да използваш политически и външнополитически да я манипулираш" и не изключи нито едни управляващи. "Всички управляващи до момента, ако говорим за управляващите, защото проблемът не е от година и осем месеца. Този проблем е от 30 години. Откакто държавата свали гарда, започна да им говори на "вие" и се примири с факта, че циганин може да напада полицай, тя, държавата, приключи с интеграцията. Това е ясно за всички", категоричен е Каракачанов.

Има немалко цигани, които са завършили и средно и висше образование и работят и създават семейства, правят си жилища и живеят нормално, отбеляза вицепремиерът и подчерта, че това не е благодарение на мерките за интегриране, а е благодарение на най-елементарния принцип на интеграцията - образование и труд.

"Когато си образован и се трудиш и знаеш, че един телевизор струва пари, а не е въпрос на това да прескочиш в двора на бедния пенсионер и да му го откраднеш – тогава ти си интегриран", добави Каракачанов. Запитан защо тогава сега се пристъпва само към събаряне на незаконни постройки, той отговори с думите: "Да са пристъпвали преди това. Аз сега отговарям. Сега пристъпвам".

Каракачанов му е по-важно, че не правителството, а армията го подкрепя за ромите

За мен е по-важно, че моите колеги от ВМРО ме подкрепят, подкрепя ме и армията. Това заяви военният министър Красимир Каракачанов във в...

Как да се проведе успешна интеграция на ромите в три стъпки представи пред Actualno.com в кулоарите на парламента депутатът от "Атака" проф. Станислав Станилов. По думите му от отпуснатите над 1 млрд . лв по време на т. нар. десетилетие на ромското включване произлезнаха само дворците на ромските олигарси, които се издигат като палати сред бидон-вилите. Според професора, за да има резултат, трябва да се тръгне от фундаменталното познание за ромите. Първата мярка, която трябва да се вземе според него е равенство пред закона, т.е. да я няма т.нар. политическа коректност, която е модерна в Европа, пък и у нас и ромите да носят отговорност за действията си колкото българите.

Втората стъпка, която той препоръчва, е в избирателния закон да има специални клаузи относно правото да бъдеш избирател. Трябва да знаеш да четеш и пишеш и да бъдеш добре информиран, за да имаш право да избираш онези, които управляват България, поясни проф. Станилов. Иначе с циганското население се спекулира, подчерта той. Имайки права за гласуване като всички български граждани, те просто гласуват за пари, което изкривява избирателната система, изкривява демократичните принципи, но за това никой не говори. "Просто трябва някой да каже, че царят е гол. Аз от трибуната казах, че царят е гол, че у нас морковът е много по-дълъг от тоягата и че когато се изравнят ще тръгне нещо да се подобрява. От БСП ми казаха че съм фашист", добави депутатът. Нека бъде така, но това не е фашизъм, а е морал и равнопоставеност в българското общество, продължи той и подчерта че всички български граждани са длъжни да спазват законите, да имат всички права и съответно да поемат задълженията.

Третата стъпка за ромската интеграция, според проф. Станилов, e да се дават реални средства за онези цигани, които искат да се интегрират и да сменят културния си модел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика