X
 
 
 

Депутатите за ромската интеграция - от "напредват в образованието" до "в гетата цъка бомба"

2356 0
photo of Депутатите за ромската интеграция - от "напредват в образованието" до "в гетата цъка бомба"
Снимка: БГНЕС
Депутатите разгледаха, обсъдиха и приеха Административния мониторингов доклад за 2016 г. по изпълнението на Националната стратегия за интегриране на ромите. "За" гласуваха 103-ма депутати, 66 бяха „против” и 21 се въздържаха.

В доклада от Министерски съвет отчитат, че има напредък в сферата на образованието заради въвеждането на целодневна организация на учебния ден за учениците от I до VII клас.

В областта на здравеопазването като значим успех през 2016 г. се посочват утвърдените методи и подходи за работа на терен на междусекторни екипи на общинските администрации, регионалните здравни инспекции, медицински специалисти и институции, неправителствени организации (НПО) и здравни медиатори.

В областта на заетостта като успех се посочва мобилизирането на усилията на всички заинтересовани страни за активизиране на ромската общност по отношение на интеграцията на пазара на труда и възможностите за работа, предлагани от дирекциите „Бюро по труда”.

В областта на жилищните условия приоритет са изграждането и осигуряването на социални жилища.

В доклада обаче е посочено, че ромите не са активни и нямат интерес да си търсят работа, което в комбинация с ниска грамотност и квалификация, ниска мотивация и недоверие са сред основните фактори, създаващи трудности за трудова реализация и интеграция на ромите.

Други проблеми са нередовното здравно осигуряване, липса на общопрактикуващ лекар, ниската грамотност и ниско ниво на здравно образование, недостигът на здравни медиатори за работа в ромската общност.

Дебатът

"В гетата зрее бомба и тя ще започне да гърми все по-често", предупредиха от левицата по време на дебатите.

"Има стратегия, но липсва адекватна политика, която да е насочена към интегрирането на ромите, липсва реална политика, която да спира конфликтите или да ги овладее в началната им фаза, въпрос на време е да се случат още по-лоши неща от Асеновград и Катуница", заяви депутатът от БСП Георги Гьоков. Според него управляващите водят силова политика, а в случая е нужно да е хуманна.

Рашидов за ромите: Нима всички не купуваха гласовете им?

Финансираме проекти, харчим милиони, създадохме циганските барони и още не се интегрира това малцинство. Това заяви от парламентарната ...

"С този доклад проблемите пак ще се заметат под масата и следващата година ще се питаме отново къде сбъркахме, сега политиката е все едно имаме десетилетия напред за интегрирането или че имаме фондове, които ще ползваме до безкрай, а това не е така“, коментира Гьоков.

Дебатът се пренесе и до въпроса дали по времето на комунистическия режим ромите са били интегрирани и са живеели по-добре.

Според Александър Паунов от левицата в основата на маргиналиирането им е безработицата, защото след 1989 г. масово са останали на улицата.

Тома Биков от ГЕРБ пък му отговори, че явно и по времето на тоталитарния режим нещата не са били съвсем наред, защото само две години след падането му интеграцията на ромите се е разпаднала.

Събарят 10 незаконни ромски къщи в Асенoвград

10 от незаконните къщи в ромския квартал на Асенoвград ще бъдат съборени до края на този месец, обеща кметът на града доктор Емил Караи...

"Преди 30 години това малцинство беше интегрирано, що-годе грамотни ромите бяха наети на работа, след това бяха изхвърлени от индустрията и така започна тяхното капсулиране, оскотялост и озлобление, а гетата се превръщат в заплаха за националната ни сигурност“, скочи Иво Христов от БСП. Според него пловдивския квартал "Столипиново" е център на ислямския фундаментализъм. "В тези гета зрее бомба и тя започва да гърми все по-често", предупреди той.

Според Станислав Станилов от "Атака" в крайна сметка става дума за културен сблъсък, защото ромите са социални номади, не влагат нищо в околния свят и ползват само благата наготово. Той настоя, че проблем са големите гета, защото там се възпитават хора, за които образованието не е ценност и заради това не пращат децата си на училище и така стават жертви на средата си.

Надя Жекова от БСП цитира данни на НСИ, според които 99% от децата, които не са тръгнали на училище, са от ромската общност. "За какъв напредък говорим в момента, тази интеграция се провали!", отсече тя.

Рамадан Аталай изрази мнение, че няма как проблемът с малцинствата да бъде решен от хора, които ги мразят и властта да ползва принципа: "Лисицата да пази курника".

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
ООН разработва глобален миграционен пакт...

ООН планира да определи стандарти за безопасна и организирана миграция. Единствената държава, която отказа да участва в консултациите, ...