Коментарите за Цачева отдясно и отляво - не става за президент

7328
Коментарите за Цачева отдясно и отляво - не става за президент
Снимка: БГНЕС

Официалната номинация от страна на ГЕРБ на Цецка Цачева за кандидат за президент отприщи коментари от всички останали политически сили в България. Повечето от тях са негативни, като никой на практика не показва страх и уважение към досегашния председател на Народното събрание.

"Посрещам кандидатурата на г-жа Цачева със сериозна загриженост и чувство за отговорност. Разтревожен съм и за отношението към десните избиратели, и за бъдещето на страната. И не само защото доминиращата партия издига на практика ляв кандидат, а най-вече заради опасността да избираме между двама леви кандидати, еднакво безразлични към съдебната реформа, неподготвени за големите проблеми пред външната политика, неспособни да бъдат разумен и силен коректив на властите". Това заяви във Facebook профила си лидерът на ДСБ Радан Кънев.

"Майката на нацията" е дълбока душа, пее Окуджава (ВИДЕО)

Кандидатът за президент Цецка Цачева, или както вече е известна „майката на нацията“ (така сърдечно определена от премиера ...

"Националната сигурност изисква независим президент, който да е непримирим към корупцията, готов да предложи конституционни промени, да налага смело вето на лобистки закони и решения, установяващи поредни монополи. Международната криза налага личност, която знае езици, има опит във външната политика, чувства се уверен и независим в кръга на западните ни партньори. И днес - когато водещата партия предлага кандидат, който не отговаря на нито един критерий за държавен глава, отговорността на десницата и реформаторските сили е тройно по-голяма. И пред десните избиратели, и пред цялата нация", добави Кънев.

Кандидатурата на Цачева приближи още повече Трайков до балотажа. Това заяви пред журналисти във Варна Найден Зеленогорски, председател на предизборния щаб на Реформаторския блок (РБ) и заместник-председател на „Движение България на гражданите“.

ГЕРБ заложи на строго партийна кандидатура, докато РБ издигна граждаски кандидат. Останалите политически сили също разчитат на партийни лица. Според мен стратегията на РБ е по-успешна и ще ни изведе на балотаж, каза Зеленогорски.

Страшно унизително е да издигнеш президент и вицепрезидент по метода на изключването. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова, цитирана от Агенция "Фокус".

Цецка Цачева: Нямам илюзии и в живота, и в политиката

Не тръгвам на битка, а тръгвам на състезание. На това състезание ще победи избрания от българския народ. Това заяви председателят на НС...

Нинова коментира, че Бойко Борисов "изключи Томислав Дончев, защото има много качества и е необходим в Министерски съвет, изключи двамата кметове, защото имат много качества и трябва да управляват София и Бургас и остава най-малко нужното и най-малко значимото за партия ГЕРБ и за държавата - г-жа Цачева и г-н Манушев. До такава степен унизително и без значение кой е посоченият, че (бел. ред. - Борисов) си обърка името на вицепрезидента, не го знаеше, вместо Манушев, каза, че издига г-н Милушев".

Според Нинова победата на генерал Румен Радев и Илияна Йотова е видима оттук нататък. „Г-жа Цачева в момента олицетворява законодателната власт като председател на Народното събрания. А парламентът е институцията с най-нисък рейтинг в България, защото и с нейно съдействие тя беше обезличена и беше превърната в изпълнителна воля на изпълнителната власт".

Призовавам Цецка Цачева на дебат за функциите и задачите на президентската институция. Това заяви във видеообръщение в социалните мрежи кандидатът за държавен глава на коалиция "Калфин-Президент" Ивайло Калфин.

"Мисля, че отношението към институцията на държавния глава не трябва да бъде партийно. За мен е важно тази институция да бъде изпълнена със съдържание. Това минава през мажоритарен избор. Там не сяда партия и се надявам там да не седне още веднъж послушен президент. Там трябва да има личност, която да изпълни със съдържание институцията. Мисля, че функциите на президента на Република България трябва да бъдат коренно различни от това, което показа Росен Плевнелиев, а именно обезличаване на тази институция и послушание към партийните си началници. Сега ГЕРБ отново тръгват със същия подход. Надявам се избирателите да решат друго! Няма притеснения, готов съм от днес дори да изляза на дебат с госпожа Цачева по всички теми, свързани с работата и задачите на президентската институция“, допълни Калфин.

ГЕРБ избра кой иска да е президент - Цецка Цачева

Кандидатите за президент и вицепрезидент на ГЕРБ за тазгодишните избори са досегашният председател на Народното събрание Цецка Цачева и...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика