Кунева: България трябва да превърне географското си положение в предимство

3370
Кунева: България трябва да превърне географското си положение в предимство
Снимка: БГНЕС

"В сигурността няма алтернатива на задълбочаването на европейската интеграция. Сегашните системи - Фронтекс, Европол, Евроджъст трябва да станат още по-силни. Трябва да има преформулиране на Шенген и да е ясно, че страни като България няма как да са извън него". Това заяви пред БНТ вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева.

По думите й България трябва да превърне географското си положение в предимство. Страната ни може и трябва да изиграе важна роля, ние сме външна граница на ЕС, тук трябва да се концентрират инвестиции на сигурност, каза още тя.

Кунева определи 24 ползи за бизнеса от ТТИП, но не каза какви са

От малките и средни фирми често се изисква да предоставят прекалено детайлна информация и да се ориентират на сложния пазар, а някои от...

По отношение на атентатите в Париж Кунева беше категорична, че Европа не трябва да се подава на страха. Това е целта на терористите - да променят дневния ред и да насаждат страх. Да, ние - и като правителство, и като граждани, трябва да бъдем готови с повече бдителност, но не бива да се страхуваме до парализа и да предаваме ценностите си.

По думите й ЕС умее да устоява на кризи, защото самата е създадена от кризата на втората Световна война. Всяка криза е различна, финансовата криза промени структурата на европейското общество, остави много хора отчаяни и безработни, а това ражда радикализъм, коментира Кунева. В сегашната криза трябва да намерим баланса между сигурността и запазването на ценностите си, като свобода и демокрация, каза вицепремиера и посочи, че задача номер едно в момента е засилването на сигурността.

Тя призова да не се слага знак на равенство между исляма и тероризма, защото това ще създаде противопоставяне в сърцето на Европа, а именно това е, което искат екстремистите.

Кунева прогнозира, че темата за сигурността ще е и във фокуса на българското председателство на съвета на ЕС през 2018г. Тя посочи, че в бюджет 2016 са заложени средства за подготовка на председателството, които ще се разходват много разумно и всеки разход ще трябва да се доказва пред министерството на финансите. По думите й средствата за ремонти на сгради, в това число и НДК са извън разходите за председателството, защото са насочени към проекти, които ще останат и след 2018г. Както днес следим какво казват люксембургския премиер и министри, така във втората половина на 2018г. важни ще са именно позициите на българските управляващи и те ще определят дневния ред на ЕС. България ще бъде в сърцето на Европа, каза още Кунева.

Партията на Кунева иска с машинно гласуване да има застраховка на гласуването

ДБГ ще внесе днес предложение в парламента във връзка с Изборния кодекс за въвеждане на машинно броене на бюлетини по време на изборите...

Кунева коментира още, че е важно Народното събрание да приеме антикорупционния закон, защото той също е важен за сигурността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика