Кънев: Има брутален картел на гърба на българския данъкоплатец

3744
Кънев: Има брутален картел на гърба на българския данъкоплатец
Снимка: БГНЕС

Този първи пакет от промени в закона за съдебната власт цели единствено спазването на срокове и е доста ограничен по обхват. Там няма нито един съществен, спорен, голям въпрос. Възприетият от ГЕРБ модел по отношение на съдебната реформа „Отлагане до дупка" е в ход. Това заяви лидерът на ДСБ и депутат от Реформаторския блок Радан Кънев, като отбеляза, че промените засягат само един важен елемент - уреждането на прекия избор на членовете на ВСС от съдийската и прокурорската квота.

Насложилото се противопоставяне между съда и прокуратурата не е добро. Те са едва ли не в необявена война, а това е непродуктивно, обяви от своя страна бившият председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков.

Той призова да не превъзнасяме румънския опит, защото съдебната система там започва да се превръща в политически орган и удря срещу политически противници на най-високо равнище. Според Герджиков е доста симптоматично това, че няма подобни удари на средно и ниско равнище, където неминуемо има корупция. Герджиков разгледа румънския модел на борба с корупцията и като аспект на народопсихологията и припомни за разстрела на Николае и Елена Чаушеску след края на комунистическия режим в страната.

Една от характеристиките на румънската антикорупционна кампания е, че тя не подбира по цвят, опонира Радан Кънев, според когото тезата, че се цели разправа с политически противници не издържа, защото от началото на кампанията „Чисти ръце" вече са се сменили три управления. Осъдените политици са от всички нива на изпълнителната и законодателната власт, подчерта Кънев.

Радан Кънев: Спрените обществени поръчки са с нагласена документация и предизвестен победител

Част от спрените обществени поръчки са с нагласена документация и предизвестен победител. Общата стойност е за над 1,7 млрд. лева, а то...

Той допълни, че има множество разследвания срещу магистрати, а това по думите му показва, че корупцията в съдебната власт може да се бори отвътре. За 5-6 години наблюдаваме учудваща ефективност в работата на румънската антикорупционна прокуратура, надхвърляща резултатите на италианската система, каза още Радан Кънев, цитиран от БНР.

Обръщането на тенденцията и битката със статуквото в съдебната система ще стане бавно, постепенно и мъчително, прогнозира проф. Герджиков. Според него е станало модерно да се хули съдебната система. Не бива цялата съдебна система да бъде охулвана по прекомерен начин, защото в нея има изключително качествени, честни, морални магистрати, каза той. "Купуването го има. Това е вярно. Въпросът е доколко е заразило цялата система. Мисля си, че една голяма част от магистратите са истински магистрати. У нас наистина има немалко хора, твърде странно и твърде много забогатели и трябва да е ясно кой откъде има тези средства", заяви проф. Огнян Герджиков, запитан за антикорупционния закон.

В анализ за спрените обществени поръчки лидерът на ДСБ Радан Кънев посочи, че има предварително и щателно нагласени такива, за да бъдат спечелени от неколцина олигарси, които никога не се конкурират помежду си.

"Има тежък, брутален картел на гърба на българския данъкоплатец, на гърба и на европейския данъкоплатец, от няколко фирми, които според популярния израз на господин Доган, получават порциите на най-висше политическо ниво", категоричен бе той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика