ГЕРБ пак атакува мнозинството в парламента за отказа на зелен сертификат за депутатите

5212
ГЕРБ пак атакува мнозинството в парламента за отказа на зелен сертификат за депутатите
Снимка: БГНЕС

Заседанието на Народното събрание днес (9 декември) започна с разглеждане на предложените от "Продължаваме промяната" правила за дистанционно участие в заседанията на парламента на народни представители, поставени под карантина заради COVID-19.

Дебатът обаче се измести към отказа за въвеждането на зелен сертификат за всички, влизащи в сградата на НС.

"Зеленият сертификат в България вече е въведен. Той е въведен за голяма група български граждани, включително и нашите деца, които ходят на училище. Децата, които нямат такъв сертификат, не ходят на училище. Дали една мярка е дискриминационна или не, не може да бъде решено от нас", заяви от трибуната бившият здравен министър от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов.

По думите му е неразбираемо темата за зеления сертификат да се превръща в политика. "Всеки, който не притежава зелен сертификат, поставя под сериозен риск живота и здравето на хората, с които той общува. Срам и позор е това, което се случва в Народното събрание", категоричен беше той. Според него България е единствената страна, която не спазва световната наука. Той изтъкна, че е недопустимо в България да важат различни правила. 

Народният представител се обърна към съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, като му припомни за актуалната ситуация в Канада. "Г-н Петков, в Канада изискванията за влизането в канадския парламент са пълен ваксинационен цикъл. Пълен цикъл след 14 дни след поставянето на ваксина. Същите правила важат и в Харвард. Затова преди няколко дни призовах именно вашата политическа партия, сега е моментът да дадем ясен знак от тази трибуна на всички хора, че българските депутати са равни с всички останали. Ние не сме богоизбрани, не сме богопомазани. Ние сме равни с българските граждани", каза още Ангелов.

От ДПС подкрепиха идеята и обявиха, че цялата тяхна група има зелен сертификат. Те призоваха за масова ваксинация и за примера, който трябва да дадат народните представители.

Депутатът от БСП Георги Свиленски каза, че акциите на ГЕРБ-СДС за сертификата отказват хората да се ваксинират. Председателят на групата на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров обяви, че темата със зеления сертификат предстои да се обсъжда. 

Питаме депутатите: Трябва ли да има зелен сертификат в парламента? (ВИДЕО)

На 7 декември, Председателски съвет в Народното събрание реши зеленият сертификат да не важи за депутатите, когато са на работа. Справе...

Д-р Александър Симидчиев от "Демократична България" каза, че групата ще се въздържи в това гласуване, но иначе подкрепя достъпа до парламента да е със сертификати, защото така се управлява риска, а в Народното събрание контактуват много хора. 

Няколко пъти председателят на парламента Никола Минчев напомни, че дебатът е около предложението депутати без зелен сертификат за участват дистанционно.

Очаквано, остра реакция имаше от от "Възраждане" и "Има такъв народ". Те започнаха спор за това дали смъртността у нас е висока заради коронавируса или заради лошото здравеопазване и обявиха зеления сертификат за дискриминация. Опитаха и да обърнат дебата в "за" или "против" ваксините.

В крайна сметка решение не беше взето нито по зеления сертификат, нито за участващите дистанционно депутати. Премина се към втора точка в дневния ред, която е блицконтрол на премиера Стефан Янев и вицепремиерите от служебния кабинет. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика