Подкрепата за Кунева е малка, Валери Симеонов заговори за Божидар Димитров

2938
Подкрепата за Кунева е малка, Валери Симеонов заговори за Божидар Димитров
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Меглена Кунева може и да не бъде избрана за министър на образованието, ако всички депутати са днес (3 февруари) в пленарна зала.

Според сметките ГЕРБ, част от Реформаторския блок и 8 депутатите от БДЦ ще гласуват "за", което прави 104 депутати. Против са от БСП, ДПС, "Атака", АБВ, което значи около 90 гласа. Ще се въздържат Патриотите и Реформаторите, които гравитират около ДСБ т.е. около 30 души.

Румен Петков: Кунева е палиативно решение

Не е това начина да се лансира и защити една кандидатура на министър. Необходим е ефективен политически диалог.  Не е нормално пар...

Парламентарната група на ГЕРБ ще подкрепи г-жа Кунева, защото тя е единствената кандидатура, предложена от Реформаторите на премиера Бойко Борисов. Придържаме се към споразумението с Реформаторския блок, увери пред Нова телевизия зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева. Тя наблегна, че министърът изпълнява политическата програма на правителството т.е. личните качества нямат такова значение.

Г-жа Кунева се е доказала като човек, който сформира добри екипи. Тя има доста добър академичен профил - доктор, преподавател, лектор, защити Кунева депутатът Настимир Ананиев, който е член на нейната партия. Според него напрежението се създава заради антикорупционния закон. Моделът КОЙ оголи зъби срещу българското образование, каза Ананиев. Виждам атака срещу правителството - всяка атака срещу определен министър е атака срещу кабинета, подчерта депутатът. Г-жа Кунева беше много успешен еврокомисар, има държавен и управленски опит, добави Ананиев.

Ще гласуваме "въздържал се", увери Гроздан Караджов, защото не се е направил опит да се събере Гражданския съвет на Реформаторския блок. Не се постави и въпросът дали при сегашната тежест на Реформаторския блок му трябва това министерство. Не е редно когато премиерът смени един министър и каже "хоп", ние да скачаме, подчерта Караджов. Ние самите не направихме диалога си вътре, не се срещнахме с кандидата, добави той. Въпросът за легитимността на Гражданския съвет е изключително фалшив - той е спойката на партии, които в миналото са изричали тежки клетви една към друга. Ние сме морално длъжни да се вслушваме в Гражданския съвет, не по устав, обясни депутатът. Не е добре да се прави това "даване и вземане" с квоти, по коалиционното споразумение, смята Караджов.

Имаме две основни причини да се въздържим. Г-жа Кунева не се приема добре от нашия електорат. Подпалиха ни телефоните заради политическата история на г-жа Кунева - особено защото като главен преговарящ тя допусна затварянето на I-IV-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", както и твърде ниския праг на субсидиите за земеделците ни, производителите на плодове и зеленчуци, които тя договори, обясни лидерът на НФСБ и съпредседателят на "Патриотичния фронт" Валери Симеонов. И той се оплака, че кандидатурата на Кунева не е обсъдена с Патриотите. Няма как да стане да пляскаме на илюзиониста, който вади зайче от шапката, картинно обрисува нещата Симеонов. Няма задкулисие, ако решим ще оттеглим подкрепата си от правителството и отиваме на избори. Но заради г-жа Кунева да стане - смешно е, завърши лидерът на НФСБ. Той поиска Ананиев да коментира например кандидатурата на Божидар Димитров, като добави, че ако ги питат, биха предложили него "от сърце и душа, по убеждение".

ПФ няма да подкрепи Кунева за образователен министър, БДЦ ѝ дава осем гласа

След заседанието на парламентарната група на Патриотичния фронт взехме единодушно решение. Няма да подкрепим кандидатурата на Меглена К...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика