Президентът подчерта добрия тон в НС, депутатите веднага го нарушиха

1558
Президентът подчерта добрия тон в НС, депутатите веднага го нарушиха
Снимка: БГНЕС

Няколко минути след като президентът Росен Плевнелиев подчерта в своето изявление добрия тон в Народното събрание, депутатите показаха разделение.

Причина за това беше именно речта на държавния глава, след която депутатите от БСП демонстративно напуснаха пленарната зала, защото след изявлението камерите и микрофоните на националните телевизия и радио бяха изключени, с което техните реплики нямаше да се излъчат.

"Моята процедура е конституционна и тя се отнася към отказа на мнозинството този диалог да се води публично чрез националните медии пред българските граждани, затова депутатите на БСП напуснаха, не като знак за неуважение към държавния глава, а като реакция на вашето решение", заяви социалистът Янаки Стоилов в отсъствието на съпартийците си.

"Ние не искаме да участваме в това фалшиво съгласие. Ако не осъзнаем, че сме парламентарни република и не слушаме тронни слова, височината на тази трибуна няма да има никакво значение", добави зам.-председателят на парламента. Стоилов упрекна Цачева и мнозинството в опити по авторитарен начин да се решават въпросите.

Независимо дали ни харесва или не, трябва да уважаваме институцията. Затова се учудвам защо колегите от БСП отсъстват. Защо трябва да развалим всяко добро начало”, разкритикува ги председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той оцени високо изказването на президента и маркираните от него цели.

Плевнелиев в парламента: Стабилността е предпоставка за реформи, не самоцел

Политическата стабилност е важна предпоставка за постигане на реформи, а не самоцел. Това каза президентът Росен Плевнелиев по вре...

Съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ също подчерта необходимостта от консултациите на президента с парламентарните сили, защото само така се чували всички позиции. Той обаче настоя да се обърне повече внимание на поминъка на народа, която тема остана встрани от словото на Плевнелиев. „Трябва да положим усилия за развитието на малкия, средния и семейния бизнес”, подчерта Карадайъ. Той метафорично използва една от темите на президента - санирането. „Може би всички трябва да положим повече усилия за енергийна ефективност на дейността на парламента, за да правим законопроекти в полза на гражданите”, посочи съпредседателят на ДПС.

Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт от своя страна обясни, че е съгласен с много от нещата, които е казал президентът Плевнелиев. „На България ѝ е нужна обща цел“, каза той. „Лошото е обаче, че у нас някой път идеалите се четат така, както дяволът чете Евангелието“, добави Каракачанов. Той припомни отново думите на Левски и заяви, че днес много от тях са забравени.

„В пленарната зала няма опозиция, няма управляващи, когато говорим за национални интереси. Би следвало да сложим партийните си цели и позиции в задния си джоб. Ако българският парламент успее да загърби различията си, България и българският народ ще живеят по-добре. Това така и не го научихме последните 25 години“, заяви Каракачанов.

"Държава се прави с държавници, а не само с политици", заключи той. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика