Плевнелиев в парламента: Стабилността е предпоставка за реформи, не самоцел

1461
Плевнелиев в парламента: Стабилността е предпоставка за реформи, не самоцел
Снимка: БГНЕС

Политическата стабилност е важна предпоставка за постигане на реформи, а не самоцел. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на изявлението си пред Народното събрание след приключилия месец на политическите консултации с всички парламентарно представени политически сили. Инициативата се провежда за 5 пореден път.

Според Плевнелиев стабилността не е призвана да осигури комфорта на политиците, а е нужна като фактор за инвестиции, за развитие и за да подобрим живота на хората.

ГЕРБ ще обяви кандидата си за президент през май - юни

Ще обявим своите кандидати за президент и вицепрезидент през юни. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и заместник-председа...

По думите на държавния глава през 2015 година е направено немалко в редица сектори. Той посочи като примери българските служби, секторите сигурност, образование и енергетика.

“След 25 години на тъмно, българските служби най-накрая имат ясна законодателна рамка, по която да работят", каза Плевнелиев. Той посочи, че за пръв път здравната каса не е на минус, а НЕК видимо се подобрява.

По думите на президента извършените промени в Конституцията са важни и правилни, но са недостатъчна стъпка напред. Времето на декларациите отдавна отмина, време е за резултати, каза още той.

"Имаме изключително ниско доверие на гражданите в системата", каза Плевнелиев. През последните години реформата на правосъдието бе сведена отново до писане на отчети в отговор на доклада на Европейската комисия, каза още държавният глава. Националната цел е независимо и ефективно правораздаване в интерес не на отделни, а на всички граждани, допълни той.

"Равенството на всички пред закона не може да бъде постигнато с промени само в няколко закона и Конституцията", каза Плевнелиев.

Плевнелиев ще сезира КС за глобите за диво къмпингуване по морето

Държавният глава Росен Плевнелиев обнародва Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, но ...

“Всички декларират воля за борба с корупцията - това иска и народът.Сега е времето за решителен обрат с приемането на сериозно антикорупционно законодателство”, категоричен беше президентът.

"Съдебната реформа е в центъра на всичко", допълни той. Постигането на широко политическо съгласие за дълбока съдебна система и законодателство според президента ще бъде силен знак за политическа воля за промяна.

"Предстоят президентски избори, надявам се това да са единствените избори през годината, които да проведем без популизъм и безпринципно противопоставяне", каза още Плевнелиев пред народните представители.

„България имаше и постигна своите стратегически цели – членство в ЕС и НАТО. Трябват ни нови цели – изграждане на социално отговорна икономика, елиминиране на бедността, пълноправно членство в Шенген, влизане в еврозоната“, заяви Плевнелиев и добави: „Когато е трудно трябва да покажем, че имаме план“.

Президентът също така подчерта, че една от най-належащите реформи е здравната. „Това е реформата, която довеждаше през последните години до остър политически сблъсък. Здравето няма цена, длъжници сме на народа. Системата не работи достатъчно ефективно. Това трябва да се промени чрез мъдри законодателни решения“, каза още той.

Плевнелиев вижда заплаха за националните граници в днешната геополитика

Дълбоките противоречия между световните и регионални сили поставят под въпрос принципите на международното право и неприкосновеността н...

Плевнелиев определи като голямо предизвикателство пред страната ни в краткосрочен и дългосрочен план демографската криза, която може да се реши само чрез реформи в образованието и здравеопазването.

"България няма как да просперира в режим на популизъм, краен национализъм, олигархия и задкулисни зависимости в политиката, икономиката и медиите", заяви той. "Инвеститорите в такава държава просто няма да дойдат", каза президентът и призова всеки да даде своя решителен принос за социално отговорна икономика, работеща демокрация и равенство пред закона за всички.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика