Проф. Ангел Димитров: Българската тема отново се вкарва във вътрешнополитическите игри на РСМ

1025
Проф. Ангел Димитров: Българската тема отново се вкарва във вътрешнополитическите игри на РСМ
Снимка: Facebook

Българската тема отново се вкарва във вътрешнополитическите игри на РСМ. Това каза проф. Ангел Димитров, съпредседател на смесена историческа българо-македонска комисия пред БНТ.

Съществуването на македонско малцинство в България е факт, който е потвърден от решенията на съда в Страсбург, заявиха тази седмица от кабинета на македонския президент Стево Пендаровски. През последните дни политически изказвания в Скопие за "македонците в България" провокираха скандал със западната ни съседка.

Още: Пендаровски пак спомена "македонско малцинство": Джамбазки се ядоса

В сряда в българското МВнР беше извикана на среща извънредният и пълномощен посланик на Северна Македония Агнеза Руси Поповска. Поводът - "скорошни публични коментари на политици от съседната държава и разпространени от тях неверни твърдения" по отношение на България. Външно категорично възрази "срещу опита за поредно въвличане на България и двустранните ни отношения във вътрешнополитическия дебат в Република Северна Македония, включително в контекста на настоящата предизборна кампания" за президентския и парламентарния вот там.

Още: Заради неверни твърдения: Външно привика посланика на РСМ

Провокация или вътрешнополитическа заигравка?

На въпрос дали политическото говорене на Скопие е провокация към София или предизборна заигравка за вътрешна употреба, проф. Димитров отговори: "И двете. Провокация е дотолкова доколкото е една традиционна проява на отношение към двустранните отношения. Напълно се вписва в предизборната кампания. Официалното обявяване на Пендаровски като кандидат за нов мандат стана сравнително скоро. Според някои проучвания по-голямо предимство за сега има опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, но дали това е така ще разберем съвсем скоро. Очевидно, че българската тема отново, за пореден път в продължение на десетилетие се вкарва във вътрешнополитическите игри, вътрешнополитическото състезание да се измерва патриотизма или по-скоро патриотарството на политическата сцена".

Още: Проф. Ангел Димитров: Да не допускаме натиск, а да демонстрираме увереност за Северна Македония

"Не искам да се връщам към темата за т.нар. малцинство в България, която е политически и исторически несъстоятелна. Но защо го употребяват? В най-ново време тази тема стана обичайна доста често за президента Пендаровски, но дори и беше употребявана от Заев, един от инициаторите на Договора за приятелство и добросъседство. През 2021 г., когато беше направено преброяването, то беше доста злеприето от всички, може би освен от правителството, беше определяно като несъстоятелно както от ляво, така и от дясно. Въпреки огромния натиск срещу българите, граждани на РСМ, въпреки това, че много от тях изобщо не са били питани и преброени, въпреки че някои са били привиквани на разпит в полицията, над 3500 души са се осмелили да посочат, че са българи. Тогава, като един опит да се неглижира състоянието на тези хора, беше извадена темата за малцинството. Интересното тук е, че в самата Конституция на РСМ, изобщо не се споменават малцинства, говори се за народности и групи от народности. Така че темата за малцинства е несъстоятелна и Пендаровски като юрист много добре знае това", каза проф. Димитров.

Още: Буяр Османи: Първият албански премиер е голям успех за РСМ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика