Росен Желязков: Отпадането на мониторинга е резултат от работата на много правителства

1359
Росен Желязков: Отпадането на мониторинга е резултат от работата на много правителства
Снимка: БГНЕС

Като резултат от работата на много правителства - така председателят на НС Росен Желязков определи отпадането на мониторинговия механизъм на ЕК над България.

По време на своята официална визита в Грузия Желязков заяви, че България оценява напредъка на Грузия в осъществяването на реформи и е готова да предостави подкрепа за тези, които са свързани с европейската и евроатлантическата перспектива на страната.

Още: Росен Желязков разкри той ли е кандидат-кметът на ГЕРБ за София

Председателят на Народното събрание Росен Желязков заяви, че страната ни приветства усилията, които Грузия полага при изпълнението на дванадесетте препоръки, дадени й от Европейската комисия през 2022 г. и се надява през октомври 2023 г. кандидатурата й да бъде разглеждана отново заедно с тези на Украйна и Молдова.

"Да имаш добри съседи е късмет. Да имаш добри партньори е старание. Да имаш добри приятели е късметът, към който се стараем". Това написа председателят на Народното събрание Росен Желязков в почетната книга на грузинския парламент.

"Ние твърдо подкрепяме позицията за разширяване на ЕС и като приятели на Грузия ще подкрепяме всичките усилия, защото знаем, че това са усилия на обществото към стремежа за приобщаване към европейските ценности, но и стремежа към приобщаването за по-добро бъдеще на грузинската нация. А по отношение на стремежа за членство в Северно-Атлантическия пакт ние сме показали много ясно нашата категорична подкрепа и неслучайно България три пъти е посолство за контакт поетия на Грузия - НАТО", каза Желязков, цитиран от БНТ.

Още: Мария Габриел: Авторитетът на България е приоритетът на външната политика на страната

Той изтъкна, че страната ни твърдо споделя разбирането за ненарушимост на териториалната цялост на Грузия. "И осъждаме окупацията на териториите, които разкъсват грузинската национална териториална снага. Убедени сме, че тази наша позиция и все по-релевантна на фона на войната в Украйна и твърдо ще се противопоставяме на всички опити за сепаратизъм и за нарушаване на териториалната цялост", коментира председателят на парламента.

"Оценяваме високо подкрепата на България по пътя ни към ЕС. Благодаря за категоричното становище на България относно териториалния интегритет на Грузия", каза Шалва Папуашвили - председател на Парламента на Грузия.

Още: Росен Желязков: Институциите трябва да гледат в една посока

Развитието на Южния газов коридор е един от общите ни приоритети, подчерта Росен Желязков по време на срещата с грузинския премиер. Като резултат от много усилия - така Росен Желязков определи отпадането на мониторинговия механизъм на ЕК над България.

"Това е резултат от работата на много правителства и процеса започна отдавна. Още 2019г. беше ясно, че този механизъм е изпълнил своята роля, така че в момента ние имаме и формалното потвърждение за това", каза Желязков.

Още: Какво пише в годишния доклад на ЕК за България и изпълнили ли сме препоръките?

Ние ще продължим да пазим Шенгенските граници, посочи той. "Нашето желание и нашите изпълнени критерии за членство и готовността ни за членство и затова, че ние полагаме огромни усилия за пазене на шенгенските граници ще срещнат вътрешно-политически аргументи и във Виена и в Амстердам, за съжаление, но от друга страна пък приветстваме и позицията на ЕК и ЕП", обясни председателят на парламента.

Той посети мисията за наблюдение на Европейския съюз и окупационната линия при село Одзиси. Росен Желязков отдаде почит с венец пред Паметника на загиналите за териториалната цялост на Грузия герои.

Още: Широко затворени очи: Примери с имена как няма осъдени за корупция едри риби в България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика