Широко затворени очи: Примери с имена как няма осъдени за корупция едри риби в България

8549
Широко затворени очи: Примери с имена как няма осъдени за корупция едри риби в България
Снимка: БГНЕС

Каква е ефективността на борбата с корупцията по високите етажи на властта що се отнася до наказателни присъди? За 2022 година успехът на прокуратурата е само един – осъдителната присъда срещу Десислава Иванчева, бивша кметица на столичния район "Младост". Това констатира неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ) в годишния си мониторингов доклад, озаглавен "Антикорупционни институции 2022: широко затворени очи".

Прегледът на десетки дела от АКФ, които отговарят на критериите за обществено значими що се отнася до корупция по високите етажи на властта, за поредна година показва плачевна картина. При вече 31 завършени такива дела (12 са прекратени и изобщо не се решават от съда), откакто 4 години АКФ следи, само при 4 има осъдителни присъди и тази на Иванчева е най-тежка. Самото дело обаче беше много противоречиво и остави съмнения в обществото относно обективността на провеждане, коментира Андрей Янкулов, едно от лицата на АКФ и бивш дългогодишен прокурор. За сравнение, през 2021 година по всички дела в България, свързани с корупция (не едра, а всякаква), в 88% от случаите има осъдени! А докладът на АКФ анализира развитието на 56 ключови разследвания за корупция от прокуратурата.

Присъдата на Иванчева е първата от 6 години насам, която може да мине формално като нещо по-забележимо.

По-страшното е, че в повечето случаи делата приключват, защото има несъставомерни обвинения. Какво значи това – някой е обвинен в нещо, което не е престъпление! През 2022 година 13 от 15 оправдателни присъди са заради това. Крещящ пример е шумното дело срещу Пламен Узунов, заради което прокуратурата влезе в Президентството и последва "размахването на юмрука" от държавния глава Румен Радев. Не само обаче – Румен Овчаров за АЕЦ "Белене" също е такъв пример, Бойко Борисов и Владислав Горанов – също. При Борисов и Горанов става въпрос за сигнала на Васил Божков, че са го принудили да им плати подкуп: Божков пусна извлечение, твърди, че е за подкупите за Борисов

За случая с Борисов обаче от АКФ посочват тежките процедурни нарушения при ареста, които според анализа тежат доста решително за това да няма съд. Цялата работа на прокуратурата и МВР в това отношение оставя сериозни съмнения за политическа мотивация, а не за следване на закона, гласи заключението. По онова време на власт беше правителството на Кирил Петков.

Друг пример как приключват случаи от обществен интерес дали няма едра корупция – проверките срещу депутата от ДПС Делян Пеевски и Илко Желязков. При тях има отказ да се прави разследване, защото няма данни за такова. Не се дава информация защо прокуратурата е решила, че няма данни, тъй като проверката "няма публичен статут" според Върховната касационна прокуратура. По същия параграф – отказ да се образува досъдебно производство, минава и случай с главния прокурор Иван Гешев, като сигналът е от времето когато е бил прокурор в Софийска градска прокуратура.

Отделно, има немалко случаи, по които няма никаква яснота какво става от дълго време. Такъв е например случаят със сигнала на собственика на "Инса Ойл" Георги Самуилов срещу Асен Василев като министър на финансите в кабинета на Кирил Петков: "Инса ойл" със сигнал в Брюксел заради Асен Василев. Подобен пример е и случаят с бившия МВР министър и депутат от ГЕРБ Христо Терзийски и "организираната престъпна група": Писмено: Въпроси към Гешев какво стана с проверките на Пеевски и бивш МВР министър на Борисов

Що се отнася до случаите в местната власт, там тишината е пълна. Примери са дадени с кметовете на Созопол Панайот Рейзи и на Несебър Николай Димитров – прокуратурата в Бургас казва, че не води разследвания за техни престъпления, а тя ги наследи от закритата Специализирана прокуратура и явно още там нещата са приключени. Как и защо, не е ясно: Созополгейт: 7 фирми на безработни без техника пълнели дупките в курорта . Пример как нищо не се разбра е и случаят с Ральо Ралев, бивш районен кмет в Пловдив.

Според Андрей Янкулов, добрата новина за 2022 година е закриването на Спецправосъдието. Липсата на резултати показва, че то беше неефективно, каза той.

ОЩЕ: Борба с корупцията с де факто надписване на сметката

ПЪЛНИЯТ ДОКЛАД може да се изтегли от сайта на АКФ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

28-годишен отвлече непълнолетна в Кърджали

МВР работи по 4 сигнала, свързани с изборите

Кандидат за депутат спретна гонка с полицията, отказа проба за наркотици

Издирван чешки педофил е задържан в София

Изписаха простреляното в главата 2-годишното дете от Враца

Украинци катастрофираха в Бургас

Пострадали след челен удар между бус и тир край Ботевград

Гръцки съд оневини българин, заплашен от 224 години затвор

Служители на ГДБОП задържаха двама при спецакция в София

Двама мъже откраднаха части от фонтана във Варна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com