Според Захариева няма механизъм за мониторинг над България, но процедурата не била приключила

3730
Според Захариева няма механизъм за мониторинг над България, но процедурата не била приключила
Снимка: БГНЕС

Де факто няма механизъм за мониторинг над България. Не изпращаме никакви доклади. Наистина обаче процедурата не е приключила и трябва да се вземе финално решение на Еврокомисията.

Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в отговор на въпрос от Крум Зарков от БСП по време на парламентарния контрол. Тя обясни забавянето на решението за отпадане на мониторинга с пандемията от COVID-19.

Еврокомисията ни увери, че не планира нов доклад, категорична бе Захариева.

Емил Радев: Мониторингът върху България ще падне

Мониторингът на Европейската комисия върху правосъдната система в България формално падна. Това заяви пред бТВ евродепутатът от Емил Ра...

През годините бяха извършени редица реформи и тези усилия бяха оценени в докладите от 2018 и 2019 г., когато ЕК заключи, че страната ни е изпълнила всички ангажименти по механизма, обясни тя. И напомни, че положителната оценка за страната ни е потвърдена и от външната комисия на ЕП.

Това не ни отказва да продължаваме с реформите, те трябва да се правят не заради Брюксел, Берлин, Хага или Париж, а заради българските граждани, каза още Захариева.

Тя обясни, че ще има нов механизъм за всички държави - членки на ЕС. Той обаче ще е с превантивен, а не със задължителен характер.

До момента, официално решение за приключване на Механизма за сътрудничество и проверка не е взимано. Това каза от парламентарната трибуна Крум Зарков.

Вместо това, в препоръка по друг механизъм, Съветът на ЕС счита за нужно да припомни съществуването на специалния мониторингов механизъм и да заяви, цитирам – „Продължават да са налице редица предизвикателства, по-специално гарантирането на ефективни наказателни разследвания, уравновесяването на натовареността между съдилищата и рационализирането на местните прокуратури." И още повече- Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България“, подчерта Зарков.

БСП: Мониторингът остава - време за оставка на Кирилов, според ГЕРБ било фалшива новина

Срамният мониторингов механизъм, който е доказателство какво точно мисли за нас развитият свят, не изглежда да бъде свалян. Министърът ...

„Един от показателите, които използва Европейската комисия, когато подготвя своите доклади, са проучванията на Евробарометър за възприятието на гражданите по отношение на корупцията в техните страни. Такова проучване беше отпечатано преди няколко дни и според него 80% от българите смятат, че корупцията е широкоразпространена в България.

Още повече, 51% от тях смятат също, че нивото на корупцията у нас се е увеличила през последните 3 години“, каза Зарков. Той посочи, че парадоксът, при който Европейската комисия казва, че България е изпълнила някакви формални критерии, но хората не ги виждат, води до това, че Механизмът за сътрудничество и проверка още не е отменен.

Според Зарков правителството има същия проблем в комуникацията си с евроинституциите, какъвто има и с българските граждани – не им казва истината.

„Истината е, че всичко си върви постарому. Истината е, че говори на Европа врели-некипели и тя го знае. Изпусната реплика от министър Танева преди няколко дни може и да е била изведена от контекста, но добре показва начина на мислене, а именно – ще покрием нещо, за да не ни разберат какви сме, пък после ще продължим постарому“, смята социалистът.

„Според министър Захариева де факто няма Механизъм, защото няма доклад. Де юре обаче има. В България се получава обратното – де юре има институции и Конституция, де факто обаче силните на деня правят каквото си искат под благосклонния поглед на едно слабо правителство“, каза още Крум Зарков.

Слави Трифонов обвини Екатерина Захариева в лъжа заради доклад на Европейската комисия

"Вчера излезе позицията на Европейската комисия за мониторинга над съдебната система и корупцията в България. И от доклада става ясно, ...

Припомняме, че доклад на ЕК предизвика множество полемики в страната. Слави Трифонов обвини Захариева в лъжа, именно заради твърдението й, че мониторинг над България вече няма.

Външният ни министър не просто лъже, а направо.... нямам думи да опиша какво прави. Това е толкова абсурдно, нелепо, дори престъпно, че направо е сюрреалистично. Европейската комисия заявява, че мониторингът над България не е паднал, а външният министър на България заявява, че е паднал", написа Трифонов.

Искри прехвърчаха и в пленарната зала, където БСП поиска оставката на Данаил Кирилов заради мониторинга. Управляващите от ГЕРБ обявиха, че БСП прави невярна интерпретация.

На въпрос на Зарков как ще се отразят корупционните скандали у нас, Захариева отговори:

"Скандали, предизвикани от един човек, който се укрива, не може да се отразят на решението на ЕК", категорична бе вицепремиерката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика