Стартира писането на "Български манифест за Европа", БЗНС излиза от Реформаторския блок

9459
Стартира писането на "Български манифест за Европа", БЗНС излиза от Реформаторския блок
Снимка: Да, България

Не можем да стоим повече пасивни. На тази основа ДСБ и "Да, България" представиха съвместния си проект "Български манифест за Европа".

Манифестът тепърва ще бъде писан, като това ще бъде направено от група експерти с десни убеждения. При представянето на проекта беше изрично подчертано, че платформата е отворена и към нея може да се присъединят още хора и организации. В този ред на мисли новината на деня в представянето беше, че БЗНС излиза от Реформаторския блок и се присъединява към платформата – по думите на Христо Иванов, който каза, че бившият военен министър Николай Ненчев му се е обадил и му е съобщил информацията. Беше подчертано и, че това не е политическа, а идейна и експертна платформа с една цел – България да е съществена част от Европа, да е държава, която да не е на опашката в Европа и да се бори за по-обединена Европа.

ДСБ и "Да, България" правят "Български манифест за Европа"

ДСБ (част от "Нова Република") и "Да, България" обявиха съвместния си проект „Български манифест за Европа”, а поводът за н...

Като част от събитието беше представен и екипът на манифеста – културологът проф. Александър Кьосев, конституционният експерт Божидар Божанов, бившият служебен министър на отбраната в кабинета на Георги Близнашки и доцент по кибернетика Велизар Шаламанов, енергийният експерт и член на Асоциация "Свободен енергиен пазар" Виктор Минчев, Георги Стефанов, общинският съветник от Пловдив Евелин Парасков, журналистката Елена Чамуркова, юристът, университетски преподавател и член на ДЕОС Емил Георгиев, социалният предприемач и младежки представител в Съвета на Европа Ива Цолова, съветникът в Столичния общински съвет Иво Божков, експертът по политически анализи и стратегии Йордан Агов, юристът Йордан Иванов, експертът по въпросите на дигитализацията Калина Цонева, бившият председател на СДС и бивш депутат от Реформаторския блок Мартин Димитров, председателят на Асоциацията по тренинг и развитие Николай Йорданов, докторът по обществени комуникации и информационни науки, както и активист на "Зелените" и пиар на БАН Петър Кържилов, заместник-председателят на ДСБ Радан Кънев, композиторът Стоян Михалев, политологът Христо Анастасов, преподавателят по право на ЕС д-р Христо Христев, д-р по политически науки и зам.-председател на ДСБ Цецка Бачкова, председателят на Центъра за модернизиране на политики Юлиана Николова, експертът по информационни технологии Боян Юруков, журналистът Мария Спирова, комуникационният експерт Мартина Шопова-Янев, писателят Силвия Атипова, проф. Евгений Кънев и проф. Нели Огнянова.

Специално Радан Кънев предупреди, че често Европа отстъпва от собствените си ценности и затова трябва да се борим за тези ценности не само в България, но и в Европа.

Политическото в манифеста

На събитието своята визия като част от манифеста представиха председателите на ДСБ и "Да, България" Атанас Атанасов и Христо Иванов, председателят на "Зелените" Владислав Панев, евродепутатът от Реформаторския блок Светослав Малинов и един от най-известните ни дипломати Стефан Тафров.

ДСБ и "Да, България" се обединяват до Коледа

Обединението на ДСБ и „Да, България“ ще бъде оформено на документ най-късно до Коледа, а двете формации ще се готвят да се...

Атанасов посочи, че в момента нито България е достатъчно силна, но се опитват да ни убедят, че стабилността е по-важна, нито Европа е достатъчно обединена. "Силна България означава да има силни републикански институции, които да застрашават интересите ни. Повече Европа в България не означава повече еврофондове, които да се крадат от тесен кръг, а да има възможност за повече хора да се развиват", уточни председателят на ДСБ.

Бившият правосъден министър и лидер на "Да, България" Христо Иванов посочи, че платформата за манифеста е експертиза и енергия за България. Той наблегна на това, че трябва да има "тънка червена линия срещу далаверата вътре в нас". "Под пропагандата и банкетния шум за европредседателството ни се извършват ежедневни атаки срещу базови права. Това е системно усилие. Създават се репресивни инструменти и се използват много бързо срещу медии и журналисти, погазват се основни принципи на правото – въвеждане на закони със задна дата. Това е опит за завладяване на държавата", посочи Иванов защо е нужен манифест. Той беше категоричен, че трябва излезем от ролята на страна, която е доволна да е в чакалнята и затова я потупват по рамото. Докато ние получаваме чакалня, Европейският съюз се променя с огромна скорост, предупреди Иванов.

Интересно изказване направи Светослав Малинов, който посочи, че кризите в ЕС удрят много силно по България. Изненадващо Малинов обяви, че България не е част от общоевропейски проекти като този за Европейската прокуратура, което не е вярно. "Виждам как България губи позиции, след като ги е постигнала. Никога не съм вярвал, че ще станем председател на ЕС под мониторинг", добави Малинов, който е убеден, че проблемът с корупцията трябва да бъде решен от нас, със собствени сили. Наша отговорност са и образованието на нацията, и здравеопазването, каза евродепутатът.

Стефан Тафров пък посочи, че българите са категорично проевропейски настроени, но голямото европейско мнозинство в България не се чувства политически представено. "Не си даваме сметка, че гневът е основна привличаща сила в нашето общество, но идва момент, в който гневът трябва да се превърне в бъдеще. Време да превърнем гневът в бъдеще, а бъдещото на България може да е само европейско", категоричен беше той.

ДСБ, "Да, България" и ДЕОС посочиха слабите места на Бюджет 2018

Със силно критична позиция по отношение на проектобюджета за 2018 година, предложен от Министерството на финансите, излязоха три десни ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика