Как десните могат да спечелят избори - първи щрихи на рецептата

4708
Как десните могат да спечелят избори - първи щрихи на рецептата
Снимка: Граждански съвет

Евентуално ново дясно обединение, принципите, върху които да се изгради то, и как евентуална коалиция може да спечели избори - това бяха малка част от темите на кръгла маса “Демократичната общност и властта – между принципите и компромисите", организирана от сдружение "Граждански съвет" и фондация "Конрад Аденауер". На събитието присъстваха голяма част от представителите на дясното политическо пространство, както и такива от неправителствения сектор. 

Езикът на омразата не печели избори

Това беше и основният акцент в презентацията на д-р Евгений Кънев: "Демократичната общност: пътят към победата". Кънев беше един от тримата основни лектори на кръглата маса. В началото на презентацията си той отчете съществените промени у нас, след влизането на страната ни в ЕС - ръст на БВП и доходи, рекордна заетост, пазарна икономика и други.

След това Кънев открои петте най-важни фактора за победа на избори на евентуално дясно обединение - каузата, лидерството, организацията, комуникацията и съюзниците.

Относно каузата, експертът заяви: "Голямото обединение може да е само около общ разказ за бъдещето, който се споделя от поне един милион души". "Каузата не трябва да се смесва със средствата за нейното постигане", добави той. Кънев обаче беше категоричен, че каузата трябва да е позитивна, да се представя с позитивен тон, а не негативна - т.е. да си "анти" нещо.

Експертът допълни, че не могат да се спечелят избори с езика на омразата. "Край на радикалния езиков репертоар от началото на прехода. Неадекватната комуникация и заплахите водят до сплотяване на враговете на демокрацията", разясни Кънев, като даде примери за политици, привлекли милиони гласове за кратко време без езика на омразата - Петър Стоянов, Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов. Той уточни, че радикалният език и радикалните предложения са две съвсем различни неща.

По думите му, правилната и ефективна комуникация на каузата е половин победа. "Чертвъртата власт печели електората, само тя може да мобилизира или да предотврати формирането на обществено мнение", добави той.

Според него, обединението около кауза изисква компромиси с ключови теми за отделни общности - например "лустрация", "антикомунизъм". "Това не означава, че трябва да бъдат пренебрегвани, а че не трябва да са част от словесния арсенал на побеждаващата партия", каза още Кънев, като отчете, че колкото по-малко са целите, около които се обединяват дадени хора, толкова по-голямо обединение е възможно.

Относно лидерството - друг от факторите за победата, Кънев заяви, че българинът гледа знаменосеца, а не знамето. По думите му, лидерът трябва да има организационен опит, ораторски умения, пример за подръжание и поемане на личен риск.

За организацията Кънев беше категоричен, че обединение чрез коалиция на малки политически формации с техните ръководства е залог за провал.

Голямото обединение изисква влиятелни съюзници, категоричен беше експертът. Според него това трябва да са бизнесът, научните и културни организации, НПО-та и национални сдружения с обществена цел.

София - морфинът на десните

След изказванията на организаторите думата взе проф. Евгений Дайнов, който представи своята презентация на тема "Как би изглеждало едно ефективно политическо представителство на демократичната общност?"

“Да си в София непрекъснато и да говориш само със свои съратници е като да си на морфин - щастлив си, знаеш, че има проблеми, но не им обръщаш внимание. Когато изтече ефектът на морфина  - всичко приключва”, каза Дайнов.

Според него не може да се говори за изгубени 300 хил. гласа, а за много по-малко.

“Първо ние трябва да си отговорим защо тези хора биха продължили да гледат към партиите от т.нар. Демократична общност. Поради что хората от един малък град трябва да гледат към нас и нашите партии? Те вече не го правят, а ни гледат разсеяно. Гражданите искат да знаят кои са хората, които са се събрали, искат да знаят какво бъдеще предлагат тези хора и партиите и върху какви принципи искат да стъпят”, добави той.

По думите му десните партии не трябва да се борят за тези 300 хил. избиратели, а за "онези половин милион, които взе Меглена Кунева на президентските избори”. "При сегашната ситуация единствено този половин милион ще е равнището, което няма да е унизително да поискаме”, категоричен беше Дайнов, като по думите му обаче това ще стане трудно, защото “хората искат да чуят идеи за образованието, здравеопазването, за бабата на село, която е обирана”.

“Ние чуваме обаче само, че трябва да подчиним Цацаров и да го махнем, не може това да ти е главният проблем”, изрази мнението си Дайнов.

"Знаете ли каква е мечтата на властта в момента? Демократичната общност след две години да стане колкото опозицията в Русия - да има един Навални и 15 фенове около него. Ще е гибелно да допуснем това”, завърши той.

Янакиев призова за стратегическо сътрудничество между десните

Трите партии вдясно - "Да, България", "Нова република" и Реформаторския блок трябва да престанат да се обвиняват взаимно и да сключат с...

Къщата "Реформаторски блок"

След Дайнов думата взе Ивайло Ивков от “Гражданския съвет”, който изрази мнение, че преди дясното да се обедини отново, трябва да се дефинират причините за предишните разделения и да се извлекат поуките, за да не бъдат допуснати същите грешки.

Според него това може да се случи след консолидиране на възможно най-широка принципна основа. По думите му демократичната общност у нас за 28 години е излъчила трима министър-председатели именно когато е била обединена на силна идейна основа.

Той Реформаторския блок с "нова и красива къща, но с слаби основи". "Архитектите побързаха да осребрят таланта си. Никой не искаше да се занимава с укрепителни работи. Къщата бързо рухна", каза Ивков.

И още от десния поглед

Гражданско движение прерасна в нова дясна партия

Възникналото миналата година Движение „22 септември” официално се трансформира в нова дясна партия. Политическото формирова...

Преди тези презентации, думата взе бившият депутат от Реформаторския блок Гроздан Караджов.

Той обясни целите на подобни “десни” събирания - да се изговорят и напишат идеите, върху които биха могли да стъпят бъдещите обединения. “Трябва да подкрепим онези, които са изкушени от политиката и печелят симпатиите на своите съграждани, да направят своят първа крачка в изборите”, каза още той, като обясни, че те са само финалният спринт на “един дълъг и уморителен маратон за спечелването на умовете и сърцата на хората”.

След него думата взе председателят на Фондация „Конрад Аденауер” Торстен Гайслер, който изрази, че на последните избори демократичната общност е изгубила 300 хил. гласа, защото е била разпокъсана, като, според него, има реална опасност тези избиратели да се обърнат към други партии на следващите избори. Гайслер даде пример с “Обединените патриоти”, които по думите му са се взели в ръце и са се обединили, което е довело до резултата - в момента да са в управлението. “Това показва, че стратегията им е била правилна”, изтъкна още той, като уточни, че целта е формациите вдясно да се споразумеят около една обща линия.

Гайслер даде пример с Германия, където в момента избирателите очакват да бъде сформирана коалиция "Ямайка" - между консерваторите на Ангела Меркел, Зелените и свободните демократи. "Хората очакват тези партии да се разберат и да не стават от масата на преговорите, докато не го направят. Никак не е лесно да се направи такова обединение, защото не само политическите позиции се различават, а и характерите на политиците”, добави председателят на фондацията.

По думите му всичко около дясното у нас зависи от това дали формациите ще успеят да се обединят, защото гражданите го очакват от тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика