Най-вкусната баница с праз

58754
Най-вкусната баница с праз
Снимка: iStock

Баница с праз е типична българска зимна баница – основният елемент в плънката й, както си личи по самото название на баницата, празът, се появява на нашата трапеза през късната есен, дори чак в началото на зимата. Тази баница търпи най-различни видоизменения и модификации, най-вече чрез добавяне на допълнителни други съставки – сирене, яйца, ситно смляна или едро скълцана кайма и т. н.

Баницата с праз несъмнено е един от символите на българската национална кухня, характерно семейно ястие през зимата. Може да се прави с вити или наложи кори, най-различни подправки, с кисело или прясно мляко. Баницата с праз е традиционно ястие за Петковден, който се отбелязва на 14 октомври и на него се чества паметта на света Параскева (Петка) Търновска и празнуват носителите на имена Пенка, Петкан(а), Парашкев, Паруш, Петя и др.

Класическа баница със сирене за ценители

Баница с праз – първа рецепта

Съставки: точени кори - 400 г, чубрица - 1/2 ч. л., праз-лук - 8 стръка, олио – 80 мл, червен пипер - 1 ч. л.

За плънката се използват и бялата, и зелената част от праз-лука. Най-напред чистите праза, измивате го и го нарязвате на кръгчета. Изсипвате нарязания праз-лук в тенджера, добавяте олиото, 50 мл вода и 1 равна ч. л. сол. Похлупвате тенджерата и задушавате праза, докато омекне; разбърквате го от време на време, за да не допуснете да загори. Поръсвате го с чубрица и червен пипер, старателно го разбърквате още веднъж, за да попие добре подправките, и го оставяте да се охлади.

Докато праз-лукът изстива, намазвате една тепсия с олио. Също намазвате и една кора. С лъжица гребвате от плънката и слагате върху намазаната кора, навивате я на руло, което слагате в тепсията. С всички останали кори и плънката от омекнал праз-лук процедирате по същия начин. Слагате тепсията в загрята предварително до 180 градуса фурна и печете баницата с праз, докато получи приятен и вкусен червеникаво-златист цвят.

Забележка: дотук това е класическата баница с праз. Ако желаете, може да й придадете допълнителни вкусове, като разбиете няколко яйца и кисело мляко, да направите заливка и да залеете баницата 15-20 минути преди да я извадите от фурната.

Любимата баница: Класическа рецепта

Баница с праз – втора рецепта

Съставки: праз-лук – 450 г, кори за баница – 600 г, сухо козе саламурено сирене – 400 г, яйца – 6 бр., олио – 2 с. л.; за заливката: яйце – 1 бр, кисело мляко – 2 с. л.

Почиствате старателно праза, измивате го и го нарязвате на ситно. В тиган загрявате олиото, добавяте малко вода и сипвате праза в тигана. Похлупвате тигана и така задушавате на бавен огън праз-лука десетина минути - целта е да стане доста мек. Дръпвате го от котлона. Разбивате яйцата. Натрошавате сухото козе сирене или го настъргвате на едро ренде. Така наситненото сирене и охладения праз-лук с щипка сол добавяте към яйцата – плънката в общи линии е готова. Тя се слага равномерно във всеки слой, образуван от 2 кори (ако е само 1 кора на слой, много е вероятно да се разкъса от тежестта на плънката – но, все пак, от колко кори ще се състоят слоевете, домакинята решава по своя преценка). След добавяне на плънката в корите, ги навивате на руло. Намазвате тепсия с олио. Щом напълните всички слоеве с плънка и оормите рулата, ги подреждате в намазнената тепсия, отгоре ги поръсвате с още малко олио. С едно разбито яйце и киселото мляко приготвяте заливка, която разливате върху подредените рула. Слагате тепсията във фурна, предварително загрята до 200 градуса. След 15 минути намалявате температурата на фурната на 170 градуса и печете още 15-20 минути, докато баницата получи приятно-вкусен златист загар.

Приятен апетит!

---

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Фантастични дробчета по селски с гъби и чушки

Пълнени картофи с кашкавал, шунка и още нещо: Вкусна рецепта

Тази уникална закуска е готова само за 5 минути

Виц на деня: В една университетска аудитория

Съставката, благодарение на която заливката за мусака е 2 пъти по-пухкава

Как се прави пухкав ориз? Готвач издаде най-голямата си тайна!

Най-вкусният сметанов сос, готов за 10 минути

Паста конкильони със спанак и сирене: ТОП комбинация

Уникални тиквички на фурна с босилеково песто

Ето как да си приготвите чудесни чушки бюрек с доматен сос

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com