Броят приятели във Facebook подсказва какъв човек си

70824
Броят приятели във Facebook подсказва какъв човек си

Някои хора предпочитат да имат няколко близки приятели „под ръка” във „Фейсбук”, докато други – стотици, че дори хиляди, които въобще не познават. Изследване показва, че броят на приятелите във Facebook може да зависи от това колко успешен сте в живота и колко често пътувате.

Изследователи от University of Virginia и London Business school казват, че „перфектният” брой приятели в „лицекнигата” в действителност зависи от няколко социално-икономически фактора и варира спрямо различните държави.

Хакери са откраднали 850 млн. долара

Facebook е помогнал на ФБР да залови международна престъпна мрежа, която е „хакнала” над 11 млн. компютъра и е откраднала п...

Шигехиро Оиши, професор по психология от Колежа за изкуства и наука към Университета на Вирджиния, и Селин Кесебир от Лондонското бизнес училище, изследват ползите от стратегиите в социалните мрежи, като представят изводите си в две публикации в Psychological Science, списание на Association for Psychological Science, съобщава dailymail.co.uk.

Според изводите им, една от причините американците да предпочитат по-голяма мрежа от приятели се крие във факта, че много често пътуват.

Друг важен фактор са икономическите условия към определен момент. „Когато има икономически просперитет е по-малко вероятно приятелите ви да се нуждаят от помощ, което предполага поддържането на по-голяма мрежа от приятели. Когато обаче обстановката не е толкова добра, повечето приятели във Facebook може да ви костват огромни средства по отношение на време за комуникация с тях и преки разходи.”

Учените са събрали 247 американци за участие в тяхното изследване. Участниците са били помолени да направят списък с три вида приятели: много близки, близки и далечни. Също така са били помолени да си представят, че тяхното време, енергия и пари са ограничени до 60 точки, които те да разпределят между трите типа приятели, с които общуват в социалната мрежа. Също така им е било поставено условия да дадат три определения от общуването си с тези три типа „приятели”: удовлетвореност от живота, позитивни емоции и липса на негативни емоции.

10 неща, които не знаете за интернет

Възможно ли е някой да си представи живота без интернет? Без мейл? Фейсбук? Google? Трудно, да не кажа невъзможно. Затова с интерес ще ...

Резултатите от проучването е довело Оиши и Кесебир да следните изводи: поддържането на широка, повърхностна стратегия в социалната мрежа е подходяща за хора, които пътуват много и живеят при добри икономически условия. Обратно, поддържането на тясно и по-близко приятелство във „Фейсбук” е подходяща за хора, които не пътуват често и живеят в нетолкова добри икономически условия.

Редактор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com