Намериха изгубена през 19-ти век комета

15791
Намериха изгубена през 19-ти век комета

Астрономи са открили изгубена през 19-и век комета. Астероидът 2003 WY25 се оказа изгубената преди близо 200 години комета P/1819 W1 Blanpain.

Астрономите от Харвадския център за малки тела в Сл. Система успяха да идентифицират изгубения обект, благодарение на нови наблюдения на американския проект Панстарс, проведени преди няколко дни. За преоткритието основна роля имат и проведените през 2003г. наблюдения, но тогава обектът е помислен за астероид.

Русия изведе в орбита апарат за изучаване на Земята

Русия продължава да се доказва като основна сила и в Космоса, след като успя да изведе нов космически апарат за дистанционно изучаване ...

Това най-вероятно се дължи на факта, че кометата образува прахова кора на ядрото си, която спира потока на сублимиращи газове. Само когато кометата се приближи до Слънцето, тя рязко повишава блясъка си, като в момента се наблюдава избухване,  което е увеличило яркостта й хиляди пъти.

Първоначално небесното тяло е било открито през 1819г. когато е било ярък обект, видим дори и с просто око. Кометата обикаля около Слънцето за период от малко над 5 години, но в момента може да се наблюдава само с помощта на телескоп. Небесното тяло е видимо от България и вече е прихванато и от нашите астрономи от обсерватория "Звездно Общество А79".

Снимка: Архив

 

Вояджър все още наближава ръба на Слънчевата система

Космическият кораб Вояджър 1 се приближава до външната граница на Слънчевата система, но остава на месеци, или дори на години от най-...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com