Холивуд в очакване актьорската гилдия да подпише споразумението

1290
Холивуд в очакване актьорската гилдия да подпише споразумението
Снимка: Getty Images

Холивуд с нетърпение очаква да научи дали актьорите са одобрили трудно постигнатото споразумение на техния профсъюз със студиата, или развлекателната индустрия, която все още не се е съвзела от продължилата с месеци стачка, може отново да изпадне в смут.

Въпреки че се очаква споразумението на Гилдията на филмовите актьори (SAG-AFTRA) да бъде прието, през последните седмици критиките към него - главно по отношение на предполагаемата липса на защита срещу изкуствения интелект - нараснаха, което повиши тревогата за евентуално, макар и малко вероятно, завръщане към стачните редици. Членовете имат време да гласуват до 17:00 ч. тихоокеанско време, като за окончателното сключване на споразумението е необходимо обикновено мнозинство.

Джонатан Хендел -- адвокат и анализатор в областта на развлекателната индустрия, заяви, че одобрение между 75 и 85% е "реалистично очакване".

Още: Джоди Фостър: Жените над петдесет години изобщо не познават себе си

Снимка: Getty Images

Но ако ратификацията се провали, SAG-AFTRA вероятно ще трябва да поднови преговорите със студиата, които биха могли сами да оттеглят предложените преди това условия, и може да се стигне до връщане към стачни действия. "Договорът е гаден", каза Майкъл Вакаро - един от десетките актьори, които се обявиха публично срещу условията.

"Аз гласувах против. И съм напълно готов да се върна към стачка. Абсолютно 100%", каза той пред АФП. "Подписвайки това нещо, ние не печелим нищо. Ако се върнем към стачката, има възможност да спечелим доста".

Още: Стачката приключи, но проблемите остават: "Дисни" масово отлага премиери на кинохитове

Какво съдържа споразумението

Предварителното споразумение между SAG-AFTRA и холивудските студия за прекратяване на 118-дневната стачка на актьорите беше договорено миналия месец. То съдържаше по-високо заплащане, по-добри бонуси за участие в хитови сериали или филми и първата в историята защита срещу използването на изкуствен интелект за заместване на човешки актьори. Тя беше ратифицирана от ръководството на профсъюза два дни по-късно, макар и не единодушно.

Снимка: Getty Images

Още: Стачката на актьорите в Холивуд обърква премиерите в световен мащаб

Оттогава лидерите на профсъюза провеждат срещи и изпращат имейли и публикации в социалните медии до членовете, като настоятелно ги призовават да одобрят споразумението. "Това е най-доходоносният, иновативен и защитен договор в историята на развлекателните съюзи", заяви президентът на SAG-AFTRA Фран Дрешър в неотдавнашен пост в Instagram.

Но с появата на подробности за споразумението в интернет започнаха да се разпространяват предупреждения за неговите недостатъци, особено по въпроса за изкуствения интелект. Изпълнителите се опасяват, че скоро могат да бъдат заменени от изцяло синтетични "актьори", генерирани от изкуствен интелект с помощта на части от тялото на много различни хора, чиито образи са иззети от филмови архиви.

Сделката не пречи на студията да използват генеративен ИИ, но има клауза, която ги задължава да информират профсъюза всеки път, когато се използва технологията. След това SAG-AFTRA ще има право да преговаря за компенсация от името на участващите актьори - макар че според критиците ще е трудно да се установи кои са те.

Актьорите също така казват, че огромният брой зрители, които трябва да привлече дадено предаване или филм, за да се задействат бонусите за изпълнителите, е твърде висок за всички, освен за най-висшия ешелон от хитови предавания.

Още: Край на стачката: Холивудските сценаристи се договориха с филмовите студиа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Камила е невинна: Истината за развода на Даяна и Чарлз

Вижте как е изглеждала Франциска Йорданова преди Dancing Stars (СНИМКИ)

Здрава Каменова с разтърсващ разказ за битката си с депресията

Катето Евро призна, че се бори с тежък порок

Теодора Духовникова разкри дали дъщерята на Румен Радев - Дарина, е талантлива актриса

Миро с огромно признание към Слави Трифонов

Наум Шопов се подлага на жесток глад, пие само вода

Познахте ли го? Това е Алек Младенов от "Ергенът" като дете (СНИМКА)

Папи Ханс избухна, развалил си отношения с Натали Трифонова заради Dancing Stars

Голям провал за полицаите в "Един за друг"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com