Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

3527
Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта
Снимка: Actualno

Не съм доволен от АПИ (Агенция „Пътна инфраструктура“). Смятам, че трябва да се работи по-бързо, по-организирано, по-експедитивно - да се решават проблемите веднага, да не се изоставят неприятните задачи. Наблюдавам, че когато нещо е проблемно, всеки бяга от него. Така министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков отговори на въпрос от Actualno.com дали е доволен от капацитета на АПИ, от бързината и качеството, с което работят.

На коментар, че за АПИ Смолянска област трябва да е приоритет като единствена в цялата страна достъпна само с автомобил, той каза: „Съгласен съм. Вие имате 8 проекта, даже 9, ако сложа Белица-Загражден, зарязани. Наистина зарязани. Затова са тук от ръководствот она АПИ и ще търся лична отговорност от тях до 25-ти март да бъдат представени сроковете и решенията“.

Измежду проектите, които изостават с години в областта, са за укрепване на срутището „Тикале“ по второкласния път между Смолян и Мадан от 2018 г., изграждане на третокласния път Белица-Загражден, пет аварийни ремонта на републикански пътища, изграждане на трета лента по второкласния път Смолян – Пловдив, обход на гр. Чепеларе.

Днес министър Цеков бе на посещение в Смолян. В областната управа той се срещна с кметове на всичките десет общини и с ръководители на регионални институции. Във форума участва и председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Ясен Йорданов.

От изявлението му пред медиите стана ясно, че на 25-ти март отново ще е в Смолян, като между днешното и бъдещето му посещение ще се проведат серия срещи с експерти в София.

Попитан дали тогава ще е министър, Цеков отговори:

„Дали ще бъда министър, зависи от Народното събрание, когато се осъществи ротацията. Не е тема, която да е особено интересна. Има ясен процес. Идеята на ротацията е с минимални промени да се осъществи приемственост. Това беше декларирано от лидерите на политическите сили, които подкрепят правителството - че ротацията ще цели преди всичко да запази устойчивост в управлението, тъй като особено в регионалната политика само лошите неща стават бързо. Тръгва свлачище, срутище и обикновено решенията не са мигновени. Те искат устойчивост в провеждането на политиката“, посочи регионалният министър. 

По думите му срутището на Тикале е нагледен пример как липса на приемственост и бягане от решения, задълбочава един проблем и не води до нищо добро за гражданите.

„Договорът за него е от 2019 г. през прословутите инхаус процедури, с платени аванси, с безействие, продължило няколко години, поради няколко причини. Правна и политическа несигурност и страх от администрацията в условията на една въртележка - смяна на политическото лидерство, да предприема каквито и да е действия по тези договори“, смята Цеков.

Той смята, че въпросите, свързани с правни проблеми по възлагането, не са на министъра на регионалното развитие.

"Поради тази причина сме предприели действия тези договори да бъдат приключени. Най-малкото защото по тях са платени пубични средства, защото тяхното прекратяване отлага решаване на проблема и създава правни спорове. Поради тази причина ние ще пристъпим към изпълнения на проекта, който е изготвен и приет през 2023 г. Необходимо е да се извършат отчуждения, тъй като строителните дейности излизат извън обхвата на сервитута. Колегите от АПИ трябва да извършат нов оглед на място и да преценят и предприемат временни мерки за подобряване на транспортната обстановка, доколкото е възможно чрез текущи ремонти", допълни министърът.  

Според него такива регионални срещи са изключително полезни, защото това е форумът, в който може да си сверят часовниците всички.

"Изпълнителната власт - с местните проблеми и преоритети, които изглеждат по различен начин от кабинетите в София. Второ, това дава възможност на местната власт да получи увереност относно инвестиционните намерения и перспективи, да постави тя своето виждане за тях, да разкаже по възможно най-образния начин най-големите болки на региона така, че те да получат чуваемост. Те са и естествено продължение на поредица срещи, които започнахме в София. Голямата картина и голямата болка за откъснатостта на Смолянска област от останалата част, липсата на траспортна свързаност, която в миналото е била предмет на много идеи, намерения, но последвани от много малко действия", заяви още министърът пред журналисти.

По думите му фокусът на АПИ е върху големите стратегически обекти, които ще осигурят свързаност, на първо място с централна България и в случая с Пловдивска област.

"На хората от много години им е обещавано 13 км трета лента до степен, до която се превърна в анекдот. Това е вече на етап поне начална реализация - имаме обявена обществена поръчка, събрани оферти и предстои проектиране на тази трета лента. Това обаче не е дългосрочно, устойчиво решение. Устойчиво решение е изцяло ново скоростно трасе с дължина около 100 км, което да свърже Пловдив, Смолян и Рудозем, до ГКПП Рудозем-Ксанти. И поради тази причина в бюджет`2024 г. сме заложили средства за проектиране от 7,2 мл. лв. за разширени идеийни проекти, с избор на няколко варианта трасе, с геоложки проучвания включително, за скоростен път с габарит четири ленти", допълни той.

Според него, предвид законовите изисквания за екологични процедури за ОВОС и проектиране, означава след 4-5 години да започне строителство.   

Отбеляза, че още преди 20 г. в националната концепция е заложена свързаност от област Благоевград до Хасково и Бургас, преминаваща до южните граници на България, но „една чертичка не е положена в тази насока“. И поясни, че МРРБ започва предпроектни проучвания за т. нар. южна хоризонтала.

Смолян и проектите

Той съобщи, че ново строителство в област Смолян е предвидено за обход на гр. Чепеларе – 4 км. Тази година да се пусне обществена поръчка на инженеринг със стойност над 40 млн. лв.

Другият важен проект, като допълнение към рехабилитация на пътя от Средногорци до Рудозем, е изграждане на нов тунел на 126-тия километър, чрез който се избегне т. нар. червен завой - като точка с концентрация на ПТП. 

Около 73 км пътна мрежа от областта е предвидена за основни ремонти през 2024-2025 г. и около 30 км са в програмата за текущи ремонти.

По линия на държавния бюджет за Смолянска област са предвидени 69 проекта на обща стойност за около 100 млн. лв. и от утре започват да подписват първите споразумения с общини.

„Имаме готовност за 124 споразумения за цялата страна, в т.ч. и Смолян. Другата седмица ще продължим със следваща партида. Няма крайни срокове за подаване на проектни предложения“, посочи министър Цеков.

По думите му срещата е била полезна за всички участници в нея.

„Ние сме един отбор, независимо кой от коя политическа партия е излъчен, от кои политически сили е подкрепен. Всички мислим как да подобрим на първо място условията за живот, да съзадем условия младите хора да остават по родните си краища, да създават семейства, да имаме подредена и красива България“, обобщи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян