Чрез фирма на Тодор Батков в Смолян докараха стадо алпийски козирози от Бавария (СНИМКИ)

6355
Чрез фирма на Тодор Батков в Смолян докараха стадо алпийски козирози от Бавария (СНИМКИ)
Снимка: ЮЦДП-Смолян

На територията на ДЛС „Кормисош“ (Лъки) бяха разселени 16 броя от вида алпийски козирог, доставени от Бавария. Мъжките животни са 3 на брой, а женските – 13, съобщиха от Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП) в Смолян.

Алпийските козирози са закупени от фирма "Стандарт Хънт" ЕАД по договор за съвместна дейност в ДЛС “Кормисош”, уточниха от най-голямото горско предприятие. Справка в Търговския регистър сочи, че тя е на "Т. Б. Консулт" ЕООД, чийто едноличен собственик е адв. Тодор Батков.

Мястото на разселване е определено след предварително проучване върху възможностите за възстановяване на този вид в България, на база информация за екологията и биологията на вида, исторически и литературни данни за разпространението и ГИС анализи на терена във високите части на българските планини, следвайки общоприетите препоръки на Международния Съюз за опазване на природата (IUCN) за възстановяване на популациите на видове. Още: Шефът на ЮЦДП-Смолян: Имаме ценови рекорд на строителната дървесина за последните 100 години

На територията, където са разселени животните, има изградена санитарна (карантинна) ограда и адаптационен двор, както и съответните ловностопански съоръжения, които присъстват във всеки ловностопански район – хранителни комплекси, чакала, капани за улов на жив дивеч и пълноценни дивечови ниви, съобщи инж. Емил Комитов от Централното управление на ЮЦДП - Смолян. Още: Смениха и новия шеф на ЮЦДП в Смолян

В карантинната ограда козирозите ще престоят не по-малко от 30 дни и под ветеринарно медицински надзор ще се извършва обезпаразитяване. При нужда ще се вземат кръвни проби за изследване, ще се наблюдава и ще се прави оценка на здравословното състояние на животните. За разселените животни има издаден медицински сертификат, който удостоверява, че са здрави. Още: Южноцентралното предприятие в Смолян парафира 60-милионен договор за горски пътища

След престоя им в карантинната ограда, животните ще бъдат преместени в адаптационната ограда, където ще престоят по-продължително време, може и няколко години.

През цялото време на престоя ще се провеждат наблюдения за здравословното им състояние. Целта е формиране на достатъчно голямо стадо, което да се адаптира успешно след разселването му и да бъде пуснато на свобода.

Досегашната практика у нас и в чужбина показва, че колкото по-голямо е стадото, адаптацията след разселването му е по-успешна, каза още инж. Комитов.

Преди няколко хиляди години алпийският козирог се е срещал в голяма част от българските планини. Кости от алпийски козирози са открити в 12 пещери, повечето са от района на Стара планина и има само едно находище в Родопите - „Бориковска пещера“ (край с. Могилица, Община Смолян). След това видът изчезва както от България, така и от съседните балкански страни.

През 80-те години на 20 век в България са внесени алпийски козирози от Швейцария и се разселват около върховете „Мусала“ и „Ботев“. Успешно се адаптират само в Рила и там числеността им достига 80 екземпляра.

Алпийският козирог (Capra ibex), известен още като алпийски козел или ибекс, е чифтокопитен бозайник от семейство „Кухороги“, типичен представител на подсемейство „Кози“.

Той има здраво и набито тяло с дължина до 160 cm, височина в холката до 1 м и тегло до 120 кг, като женските са почти два пъти по-дребни. Мъжките се отличават също по късата си брада и дългите си от 70 до 140 см, извити назад и леко встрани рога, с ясно изразени напречни ребра на предната страна. Тези удебеления отбелязват годишното нарастване на рогата през летния сезон, когато растат по-усилено.

Женските също имат рога, но те са много по-малки, със слабо изразени ребра. Козирогът има отлично зрение и добре развито обоняние и слух. Окраската му през лятото е сиво-кафява до червеникава, а през зимата сменя козината си с по-гъста и тъмнокафява.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com