Безценни марки зад бронирано стъкло посрещат посетителите на "Булколекто 2018" в Пловдив

593
Безценни марки зад бронирано стъкло посрещат посетителите на "Булколекто 2018" в Пловдив
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев
Безценен филателен куриоз - марки с обърнат фон, посрещна първите посетители на изложението на колекционерите „Булколекто 2018“. То бе открито на 19 октомври  в Международен панаир Пловдив.

Карето от марки е изключителна рядкост и експертите не могат да дадат оценка за стойността му. Затова и то е експонирано зад бронирано стъкло на изложението. Карето е с „обърнат фон” на марката от 5 стотинки „Царска поща” от 1881 г. При изработването й в печатницата в Санкт Петербург един лист е подаден обратно при отпечатването на фона и изображението на лъвчето е обърнато спрямо белия релеф. Карето е единствено по рода си, откъснато от дефектния лист, твърдят от Съюза на българските филателисти, който е съорганизатор на проявата.

Само суджукът е българска марка в ЕС

Само горнооряховският ни суджук в момента има сравнително по-висока защита на марката в ЕС, притежавайки защитено географско указание (...

Най-атрактивната част от „Булколекто 2018“ е националната филателна изложба, която е три пъти по-голяма от миналогодишната. На 160 пана са разположени 55 колекции с най-успешните български филателни експонати. Впечатляващи са сбирките „Източна Румелия и Южна България” на председателя на Съюза на българските филателисти Спас Панчев, „Селската поща в България (1889-1957)” на Орлин Тодоров и „История на пощите в България (1879-1901)“ на  Деян Николовски.

На „Булколекто“ любителите имат шанс да се сдобият с нови издания в ограничени тиражи, за които специалисти твърдят, че в близко бъдеще ще струват десетократно повече. През следващите дни ще бъдат пуснати в употреба „Нестинарство“ и  „Бележити творци – Тинторето, Шарл Гуно, Майн Рид, Ингмар Бергман”. За целта е открита специална пощенска станция. Там се демонстрират и услугите на компания „Български пощи“, която има силно присъствие на „Булколекто“. Извън филателния сектор, посетителите могат да разгледат нумизматични и антикварни сбирки,  да направят инвестиции в предмети, чиято стойност нараства с годините.

Щандовете на колекционерите са разположени в палата 7 и ще останат там до 21 октомври.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители