X
 
 

Още една лаборатория в Стара Загора извършва PCR изследване за COVID-19

7239
photo of Още една лаборатория в Стара Загора извършва PCR изследване за COVID-19
Снимка: Болница Тракия - Парк
PCR тест за новия коронавирус вече се прави в още една лаборатория в Стара Загора. Това е Вирусологичната лаборатория на Болница Тракия - Парк. С PCR теста тя разширява пакета от вирусологични изследвания, които извършва. 

Новата PCR лаборатория е оборудвана с най-съвременна апаратура и отговаря на всички стандарти на Световната здравна организация (СЗО), гарантирайки най-висока точност на изследванията, заявява началникът на Вирусологичната лаборатория д-р Румяна Чолакова. Изследват се проби на пациенти от здравното заведение, както и изпратени от други здравни заведения или институции. Вземат се и се изследват и проби за COVID-19 от граждани по тяхно желание. Създадени са всички условия за вземане на проби с носен и гърлен секрет всеки делничен ден от 8:30 ч. до 11:30 часа за всички, които желаят да си направят PCR изследване за COVID-19. Те могат да си запишат час за вземане на проба на телефон 042/987777.

PCR вирусологичната лаборатория на Болница "Тракия" разполага с пълно оборудване за извършване на PCR изследвания от най-висок клас - ламинарен бокс Клас 2, автоматичен екстрактор и високооборотна центрофуга. Вирусната нуклеинова киселина се екстрахира от пробата, след което се изследва в съседно помещение, в което е самата PCR-апаратура. Резултатът от теста се обявява до 24 часа от вземането на пробата, обяснява молекулярният биолог и доктор по биохимия Бончо Григоров.

Проучване по стандарта на СЗО за коронавируса ще има в Пловдив

Близо 1000 пловдивчани ще участват в представителното проучване за изследване на COVID-19. То ще бъде първото за България и ще отговаря...

В болницата се извършват и бързи тестове за коронавирус с цел преди всичко да се открият антитела при преболедували пациенти. Те се използват и за диагностика на пациенти с наличие на коронавирусна инфекция, но не могат да дадат пълна гаранция за истинността на резултата. PCR методиката е „златния стандарт" в изследването на COVID-19, утвърдена в цял свят и затова насочваме усилията си в тази посока, посочва д-р Чолакова.

PCR диагностиката е изключително важна за здравното заведение, тъй като дава възможност за по-голяма прецизност в диагностицирането и на редица други заболявания и други вируси, казва д-р Валентина Цанева, болничен епидемиолог на Болница „Тракия". Тази методика има решаващо значение и при диагностициране на вирусните хепатити, при патология, застъпена в сферата на гастроентерологията, онкологичните заболявания и други области на медицината. „Резултатите от PCR изследванията ще бъдат особено важни при скрининга на пациентите, на които предстои оперативна интервенция. Така от една страна ще защитим медицинския персонал, а от друга ще успяваме да открием, изолираме и лекуваме в ранна фаза пациенти, диагностицирани с коронавирус", смята д-р Цанева.

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 30 април

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители