Бившият "Детски дом" в Асеновград става Център за деца и възрастни с увреждания

4457
Бившият "Детски дом" в Асеновград става Център за деца и възрастни с увреждания
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова
В бюджета на община Асеновград за 2018 г. са заложени 100 000 лева за ремонт на втория етаж от сградата на бившия Дом за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“. Идеята е той да бъде подготвен за Дневен център за хора с увреждания, тъй като в Асеновград все още липсва такъв. За целта администрацията на града е кандидатствала пред Министерството на труда и социалната политика за разкриване на социална услуга от този тип. През следващата седмица предстои провеждане на процедура за избор на фирма изпълнител.

Готов за експлоатация вече е първият етаж от сградата. Там през пролетта ще бъдат преместени дейностите на Дневния център за работа с деца с увреждания. Ремонтът на помещенията вече приключи. За правилното функциониране на сградата по новото й направление са извършени редица функционални промени. Частично са подмениха прозорци и изцяло - вътрешните врати. Изградени са нови леки преградни зидове за преразпределяне на необходимите помещения. Поставена е външна топлоизолация, ремонтирани са вътрешни електро и ВиК инсталации, положени са нови подови настилки и мазилки, пребоядисани са помещенията.

Осигурен е и достъп за деца с физически увреждания – изградени са рампи, дръжки, парапети и други спомагателни съоръжения. Санитарните помещения са осборудвани със специализирани уреди. Достъпът до новата сграда ще се осъществява откъм улица „Рилска”. Денивелацията в двора ще се преодолее чре изграждане на рампа пред входната врата. Фоайето на Центъра е разположено и оразмерено така, че да бъде осигурена връзка с всички основни помещения за работа, като са обособени и необходимият брой места за сядане и изчакване. Преместването на Дневния център за работа с деца с увреждания ще позволи повишаване капацитета на услугата и съответно - подобряване на качеството й.

Към специализираното оборудване, което е поръчано и ще се ползва от подрастващите, са включени стълба за рехабилитация, пътека за тичане, шведска стена, спешен шкаф и такъв, за апаратура, кушетка за масаж, специализирани игри - за основите на кодирането, сензорни дискове, активни сензорни кубчета, модулна маса и секция, барбарони, килими, магнитни дъски, детски столове и други. Всички съоръжения ще спомогнат за осъществяване рехабилитацията на децата, които ще посещават Центъра.

Припомняме, че преустройството на първия етаж от бившия Дом за деца, лишени от родителски грижи се случи чрез реализиране на проект „Подобряване на социалната инфраструктура за деца с увреждания в община Асеновград” по Оперативна програма „Региони в растеж”.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители