Mладежкият дом във Враца с 50-годишен юбилей

1392
Mладежкият дом във Враца с 50-годишен юбилей
Снимка: личен архив
В подножието на парка „Хижата“ стои една голяма бяла сграда, от 1968 год., та чак досега. Младежкият дом във Враца е първата институция в България, създадена да привлече младите хора в обединения по интереси. Мраморът на Бялата къща се е излъскал от хилядите стъпки на деца и юноши, които няма да забравят своето детство и дните, прекарани в Дома. Защото за тях той наистина става дом.  Колко са съставите и формациите, успехите, които са донесли на деца и ръководители, това е само една статистика, а в сърцата на младите хора, Младежкият дом остава завинаги като родна стряха.

На специална пресконференция, първият директор на Дома Петър Иванов разказа как през лятото на 1968 г. ОК на БКП е взел решение  да се изгради Младежки дом на културата. От  1983 – 2015 г. домът е под ръководството на Ваня Иванова, ръководител, който успява да съхрани традициите и да разшири обхвата на дейностите. Днес шеф на Младежкия дом е Георги Врабчев, дългогодишен работник в дома и създател на ТГ Темп“. През годините повече от 20 художествени формации са създадени и са се развивали в Дома. Забележително е присъствието на Младежкия театрален фестивал „ Време“, който има 30 поредни издания, „Слънцето на Тодорка “ – от 2014 г.и е единствения у нас международен фестивал за древни култури. 56 са изданията на Ботевия конкурс за поезия и проза, финансиран от община Враца, както и Национален рок фестивал – 9 издания. Младежкият дом е 6 пъти средище на Национална панорама на източните бойни изкуства, Национален конкурс за рисунка и приложно изкуство  „Нарисувай историята“. На 1 март всяка година,  в Деня на любителското творчество, Домът  раздава 13 години вече наградите  „Опит за летене“. И още много инициативи за младите хора от града са с адрес Младежки дом Враца.

Враца се готви за зимата

До края на тази година са отпуснати 35 336 хил. лв. на кметствата за снегопочистване, а за зимно поддържане и почистване на общински пъ...

На 26 октомври предстои откриване на  ретроспективна фотоизложба за годините през, които е растял и се е развивал Дома. Тя ще представи над 500 фотоса и информационна плоча 50 години Младежки дом. На 30 октомври ще бъде експонирана изложба на Школа за пластични изкуства от Перник. Финалният щрих  на честванията ще бъде концертът „Като живяно бъдеще“, който ще се проведе на 2 ноември в театъра на Враца. В него освен  формациите на Дома, ще  гостуват изявени самодейци от близкото минало, днес известни творци.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители