Русенски спортист спаси християнската светиня в река Дунав

1193
Русенски спортист спаси християнската светиня в река Дунав
Снимка: Русенска митрополия
Тържествата по повод Богоявление в Русе започнаха с утринна литургия в катедрална храм „Света Троица“, последвана от литийно шествие до понтона под хотел „Рига“, където се състоя и официалната част. Тя включваше още приемане на войсковия строй от началника на гарнизона и извършване на богоявленски водосвет от Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум, който благослови знамето, войската, официалните лица и присъстващите за здраве и благополучие.

Връхна точка на честванията бе ритуала по хвърляне и изваждане на кръста от река Дунав, като пръв сред смелчаците на светлия християнски празник се оказа 23-годишният Пламен Атанасов, който е спортист и участва за трети път. Той учи в Пловдив и се занимава усилено със стрийт фитнес. Пламен си пожела здраве за себе си и за най-близките хора.

Офицер извади кръста в Смолян, отецът в Девин поръси общината със светена вода

23-годишният Димитър Панайотов от Ямбол - лейтенант в 101-ви Алпийски полк, извади богоявленския кръст от река Черна в Смолян. Де...

Общо 16 мъже скочиха, като трима бяха на 19 години, а един на 47. Температурата на водата бе 3 градуса, а на въздуха -2 градуса. Подгласници на победителя бяха Светлозар Савов и Теодор. 

Заместник областният управител Валентин Колев го награди с икона, изобразяваща Света Богородица Троеручица, като в двата долни края бяха изобразени Свети пророк Йоан Кръстител и Свети Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец.

Кметът на община Русе Пламен Стоилов му връчи хавлия и парична награда, Негово Високопреосвещенство Наум пък дари победителя със сребърно синджирче с кръстче.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители