Село Новград възражда местни традиции на фолклорен събор

1939
Село Новград възражда местни традиции на фолклорен събор
Снимка: Община Ценово
За четвърта поредна година в Новград се проведе Фолклорният събор „Обичаите по нашенски“. На стадиона в селото през съботния ден оживяха фолклорни традиции от различни краища на България.

„Това е своеобразна среща с миналото на придунавския район. С всяка измината година обхватът на фестивала се разширява. На сцената се представят 20 състава с повече от 300 участника“, каза кметът на Новград Диана Копчева. Специални внимание приковава активността и инициативността на членовете на Пенсионерския клуб „Янтра“. Впечатлява масираното участие на младежи. Многообразието на фолклора показаха певчески и танцови групи не само от района, но и изпълнители от Червен бряг и Тервел. Главен организатор на проявата са Народно читалище „Христо Ботев“  и кметството в Новград. Поредното издание на фестивала е под егидата на Министерството на културата и със съдействието на Община Ценово.

Започна подготовката на националния фолклорен събор "Де е българското"

Започна трескава подготовка за националния фолклорен събор „Де е българското". В община Мездра, която е организатор на събитието,...

„Фолклорният празник в Новград със сигурност се превърна в своеобразен парад на българските традиции, обреди и обичаи като разказва на мало и голямо от публиката за невероятното културно наследство на Придунавския район, криещо уникални традиции и обичаи, вълнуващи обреди и митични истории, съхранени и до наши дни“, сподели читалищният секретар Филиз Мехмедова.

Самодейци пресъздадоха най-важните празници в обредния календар. Във възстановката на обичая „жътва“ участваха повечето от жителите на Новград. Интерес предизвика шествието и наричанията на коледарската дружина. В обедните часове концерт изнесе народният певец Христо Косашки. За гостите на фестивала се организираха и две изложби – на кулинарни специалитети и на терлици. Тази година бе акцентирано на различните видове тестени изделия.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители